21 Ιαν 2008

Άνω-κάτω ... Πατήσια!

"Θα είστε εσείς προκατειλημμένοι αν διαφωνήσετε μαζί μου."

Με την φράση αυτή τελειώνει το άρθρο του στην Κυριακάτικη Καθημερινή ο Στέφανος Μάνος. Το άρθρο μιλάει για την διαφθορά και την χειροτέρευσή της στα χρόνια της Νέας Διακυβέρνησης του ΚΚ παρά τις όσες μεγαλόστομες για το αντίθετο υποσχέσεις έδινε και δίνει και σήμερα ακόμη.
Και ο λόγος της τελικής διαπίστωσης απλός, όπως μας συνηθίζει στα κείμενα του ο Μάνος:

"Το πρώτο έτος της σεμνής και ταπεινής διακυβέρνησης, το 11% των Ελλήνων δήλωσε ότι λάδωσε για να κάνει τη δουλειά του. Τον δεύτερο χρόνο το ποσοστό ανέβηκε σε 12%. Τον τρίτο χρόνο σε 17%. Τον τέταρτο σε 27%."

Δεν σχολιάζω περαιτέρω. Διαβάστε και το υπόλοιπο άρθρο και κρίνετε μόνοι σας.

Διπλανή σελίδα και ο Πάσχος Μανδραβέλης αναρωτιέται:
Αλήθεια: όλοι αναρωτιόμαστε γιατί ο κ. Ανδριανός πήρε το υλικό. Πιο ουσιαστικό όμως να αναρωτηθούμε γιατί κάποιος δημοσιογράφος του το έδωσε. Γιατί όλα τα μέρη του συστήματος πρέπει να έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αναφορά στο Μέγαρο Μαξίμου;
Και μάλιστα από τους λεγόμενους αντιπολιτευόμενους.... ή κάτι έχουμε χάσει?

Ενώ η Έλλη Τριανταφύλλου μας αναλώνεται σε ένα μακροσκελέστατο άρθρο πως θα καταφέρει η ΝουΔου να ξεπεράσει την Ζαχοπουλιάδα ξεχνώντας το σημαντικότερο παράγοντα.
Με τον αγώνα των παπάδων για την διαδοχή στην Αρχιεπισκοπή, που δυστυχώς ήδη άρχισε (Αυριανη 21/01/2008)!
Αμφιβάλλει κανείς?

Για το τέλος άφησα το άρθρο που εντυπωσιάζει περισσότερο σε αυτό το κυριακάτικο φύλλο. Γράφει ο τίτλος του άρθρου:
"Τι ψάχνουν να βρουν τα κρατικά λαχεία στα «Ανω - Κάτω Πατήσια»;"
......Στη δεύτερη θέση των εντύπων που πήραν τη μεγαλύτερη διαφημιστική δαπάνη κατά το συγκεκριμένο τρίμηνο από τη διεύθυνση κρατικών λαχείων του υπουργείου Οικονομικών είναι η εφημερίδα... «Ανω - Κάτω Πατήσια». Συγκεκριμένα, το εν λόγω έντυπο, το οποίο εκ του λογότυπού του συμπεραίνεται ότι είναι μια τοπική - συνοικιακή εφημερίδα της Αθήνας, εξασφάλισε το ποσό των 28.560 ευρώ. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε σε εκείνη τη φάση. Το μεγαλύτερο –και δικαίως, αν κρίνει κανείς με βάση την κυκλοφορία της εφημερίδας– πήραν «Τα Νέα» (44.330 ευρώ), αλλά εν προκειμένω το κριτήριο είναι σαφές και προφανές. Στην περίπτωση του εντύπου «Ανω - Κάτω Πατήσια» όμως; Ποιο ήταν το κριτήριο; Μήπως η αρμόδια διεύθυνση θα έπρεπε να το δημοσιοποιήσει, προκειμένου να γίνει γνωστό με ποιον τρόπο γίνεται η διαχείριση του δημοσίου χρήματος;....."

Παρεπιπτόντως να υπογραμμίσω ότι Τα "Ανω - Κάτω Πατήσια" είναι μηνιαία έκδόση και άρα το ποσό το πήρανε για 3 και μόνο εκδόσεις, ενώ πχ στα Nέα μπορεί και να εμφανίζονται διαφημίσεις τουλάχιστον μία ανα εβδομάδα!

Προσπαθώ να μην γράφω για τα τρέχοντα γιατί υπάρχει πλήθος άλλων bloggers που γράφει πανω κάτω τα ίδια και τα αυτονόητα.
Αλλα δεν μπορεσα να κρατηθώ μακρυά, παρόλο την έντονη δουλειά που έπεσε το τελευταίο διάστημα.
Είναι τόσα πολλά ώρες ώρες αυτά που πλημμυρίζουν τις σκέψεις σου που πρέπει κάπως να τις εκτονώσεις για να αντέξεις!

update: Εθνική Έρευνα για τη Διαφθορά στην Ελλάδα - 2007 από την public issue.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αφήνω καλό απόγευμα και περνάω αργότερα να διαβάσω :)

bbchris είπε...

Μια ερώτηση έχω για τον κ. Μάνο. Υπουργός σε ποια χώρα διετέλεσε; Της Σουηδίας; Της Γερμανίας; Της Μεγ. Βρετανίας;

Απ' το να καταγγέλει γενικώς και αορίστως και να παριστάνει την παρθένα, μπορεί να μας πει: αυτός τι μέτρα έλαβε για το φαινόμενο της διαφθοράς όταν ήταν στα κόλπα;
Γιατί το μόνο που θυμάμαι ήταν κάτι μέτρα τύπου Σπατόσημο που έβαλε και άλλο την Ολυμπιακή «μέσα» απ' όσο ήδη ήταν.
Το επισήμανε κι αυτό σ' ένα άρθρο του για την Ολυμπιακή. Γιατί να μένει ανοιχτή ενώ χρωστάει τόσα εκατομύρια απ' το Σπατόσημο, πέρα απ' όλα τ' άλλα.

Είπαμε ότι έχουμε πιάσει πάτο αλλά όχι να δεχόμαστε να μας κάνουν θεωρία τα λαμόγια...

Unknown είπε...

Καλύτερα φίλε να μην αντέχεις. Καλύτερα να ξεσπάς και να κλωτσάς.
Καλύτερα να μη συμβιβάζεσαι.
Γιατί το κακό παράγινε.
Και φυσικά δεν πίστεψα ποτέ στους άγγελους κατά της διαφθοράς.
Παρότι δεν θα χαρακτήριζα λαμόγιο κάποιον χωρίς αποδείξεις νομίζω ότι ο λόγος περί διαφθοράς είναι ύποπτος. Γιατί η διαφθορά είναι πάντα η διαφθορά των άλλων? Γιατί είναι μόνον μια ευκαιρία να καταγγέλουμε τους αντιπάλους?
Τα χαίρια της κάθε κυβέρνηση δεν τα βλέπει?

philos είπε...

Καλό είναι που επισημαίνεις Χρήστο ότι πολλοί που κρίνουν τώρα, δεν διορθώσαν τα κακώς κείμενα όταν μπορούσαν να κάνουν εκείνοι κάτι.
Αν και στην εν λόγω περίπτωση ο Μάνος επισημαίνει ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο.
Και σίγουρα το κακό δεν ξεκίνησε από το Μάνο αλλά πολύ παλαιότερα και διαιωνίζεται.
Τωρα για το Σπατόσημο που εγώ και συ και κάθε άλλος το πληρώναμε τόσα χρόνια οποτε πετάγαμε με ΟΑ και αυτοί δεν το αποδίδαν στο κράτος για να μην ξεμείνουν από ρευστό για να κάνουν τις κρεπάλες τους, δεν νομίζω ότι φταίει ο Μάνος.
Τωρα το αν ειναι λαμόγιο ο Μάνος, εδώ θα με βρείς κάθετα αντίθετο.
ίσως για αυτό βρίσκει ακόμη το θάρρος και λέει ελεύθερα τη γνώμη του σε σχέση με δεκάδες άλλους που περάσαν από θέσεις και τώρα έχουν σιωπήσει....

Ελένη, ο Μάνος στο εν λόγω θέμα μίλησε κυρίως για την διαφθορά στην καθημερινή συνάλλαγή με το κράτος. όπου μέρος αυτής είναι και το 27% των Ελλήνων που συμμετείχαν σε αυτή για να πετύχουν τους στόχους τους.
όπως αύριο μπορεί να είμαι εγώ ή εσύ αν τελικά κάνουμε εκείνο το ελικοδρόμιο-αναψυκτήριο που σχεδιάζαμε το ΣΚ!
;)))