4 Ιουλ 2007

Τα όμορφα κτίρια στο Dubai ...

και γενικότερα όλα αυτά τα εντυπωσιακά χτίσματα και κατασκευές στην Αραβική χερσόνησο, κρύβουν από πίσω τους κάποιες εκατομύρια εργατοώρες.



Κάνετε scroll down στα δεξιά του πλαισίου για να δείτε και άλλες θεαματικές φωτογραφίες

Από σχεδιαστές, μελετητές, μηχανικούς, quantity surveyors, οικονομικούς, προμηθευτές, κομπιουτεράδες, γερανίστες, εργοδηγούς, εξειδικευμένους τεχνίτες και.....

... κάποιες ακόμη δισεκατομύρια ώρες από κάποιους εργάτες, σαν και αυτούς στις παρακάτω φωτογραφίες:




Τις φωτογραφίες μου τις έστειλε ο φίλος μου ο Χρήστος που δουλεύει εδώ και ένα χρόνο στην Αραβική Χερσόνησο με το παρακάτω μήνυμα που σας παραθέτω αυτούσιο:

"... pantos stin ellada zoume stin kosmara mas,den mporoume na katalavoume oti kai an xesoume i katourisoume kosmo san ayta ta anthropina skoupidia menoun oi doliei eyxaristimenoi, kai fantasou oti oi photo pou tha deis simera einai extra light (apo dopio site), i ironia einai oti den theloun me tipota na xanagirisoun stis patrides tous giati den tha exoun oute rouxa, oute na koimithoun se ena axouri alla kai poli perisotero na fane , o mesos misthos enos voriokoreati ,enos indou,bagladesh,srilankga, ktl,ktl,ktl den einai perisotero apo 100 euro ton mina. (a oi voriokareates douleuoun 7meres/evdomada,15ores/mera kai pernoun tin priti adeia tous sta prota ..................3 xronia) alles ethnikotites sta 4 alles sta 5 kai kapioi sta ........10 (odigoi taxi) ,alla an exeis leuko xroma sto petsi sou kai kalo passport sta xeria zeis san vasilias."
και να μην μιλήσουμε για το θέμα της πορνείας και της δουλείας σε αυτά τα μέρη...

Και όμως σε αυτά τα μέρη θα δει κάποιος πολύ σπάνια να γίνεται κάποια εξέγερση (δες παλαιότερο ποστ μου).
Ενώ παράλληλα βλέπουμε τους μορφωμένους και τους κοσμογυρισμένους μουσουλμάνους να εξεγείρονται και μουσουλμάνους γιατρούς να θέλουν να αφαιρέσουν ζωές, ενάντια στους Δυτικούς καταπιεστές και σταυροφόρους, στους αλλόθρησκους, στους άπιστους, ενώ στις χώρες τους ανέχονται ή δειλιάζουν να το πω διαφορετικά να τα βάλουν με τα πραγματικά καταπιεστικά καθεστώτα, που κάνουν τους υπηκοους τους να προτιμάνε να ζούνε ως "ανθρώπινα σκουπίδια" σε ξένες χώρες!


46 σχόλια:

Grigsgr είπε...

Θέλω απλά να ρωτήσω κάτι. Το ξέρω οτι οι εργάτες στην χερσόνησο είναι υλικά προς εκμετάλλευση καθώς δεν πιστεύω οτι τους βλέπει κάποιος σαν κάτι άλλο. Όλα όμως αυτα τα έργα δεν θα δώσουν μακροπρόθεσμα δουλειά σε άλλους και με καλύτερο μισθό. Τα εμπορικά κέντρα, η πίστα του σκί, οι ουρανοξύστες, το καινούργιο λιμάνι του Dubai, όλα αυτά δεν θα δώσουν δουλειά σε άλλους ανθρώπους. Βλέπε Burj Al arab το οποίο έχει σε κάθε όροφο και απο μια ρεσεψιόν.

Ανώνυμος είπε...

ne kai fisika tha dosoun doulia kai alla thimata :diladi paradigma 1on : oi omorfes asian recepsionist sta 7stars hotels meta tin doulia giro stis 13 me 14 ores xekinane tin ali doulia "tin doulia tis vizitas" kai se "kali timi oxi pano apo 20euro gia olo to vradi kai fisika mporeis na kaneis oti theleis !! ( giati i pornia apagoreuete kai i pini mporei na einai ektelesi !!)

Ανώνυμος είπε...

to kalo pou exoun oi alles ergasies pou mou les my dear grigsgs einai oti ekei zoune to ergasiako tous orario me emas "tous politismenous" opote ta afentika tous , tous exoun ntisei me kathara kai kanourgia rouxa.
Pantos an theleis na me akouseis ,akouse me : STAMATA NA ZEIS STON MAGIKO KOSMO TOU STROUMFOXORIOY "ELLADA & EUROPE" EINAI POLI ALLOY APO TIN PRAGMATIKOTITA.

Ανώνυμος είπε...

Οι φωτογραφίες σοκάρουν. Είχα αναρωτηθεί και γω για αυτή τη πτυχή του Dubai, αλλά το να βλέπεις τις φωτογραφίες και να διαβάζεις αυτά που σου γραψε ο φίλος σου είναι πολύ διαφορετικό.

philos είπε...

Εγώ και ο φίλος μου ο Χρήστος, ποτέ δεν είχαμε χαρακτηριστεί για αριστερές αντιλήψεις ή φρονήματα.
Αλλά δεν εθελοτυφλούμε και ούτε ωραιοποιούμε καταστάσεις.
Εγω πιστευω ότι ο κόσμος ολόκληρος για να παει ένα βήμα μπροστά θα πρέπει να εξαλειφθούν όλες οι κοινωνικές ανισότητες.
Είναι στο συμφέρον όλων να γίνει αυτό.
Σήμερα διάβασα ακόμη μία ενδιαφέρουσα και παρεμφερή είδηση στο In.gr καθώς και ένα πολύ ενδιαφέρον ποστ της Ρίτσας Μασούρα

philos είπε...

Για ενημέρωση:
O ανώνυμος στα σχόλια είναι ο φίλος μου ο Χρήστος.
όταν σε λίγες ημέρες έρθει Ελλάδα, θα έχει πολλά να μου πει και να μας ενημερώσει, γιατί γενικά βαριέται να γράφει... (προσπαθώ και αυτόν να τον πείσω να κάνει κανα blog, αλλά μάταια!)

ci είπε...

Ελπίζω να τα γράψει έστω και στο μπλογκ σου.
Μπράβο που μάς θυμίζεις την άλλη(?) όψη..

talos είπε...

Εξαιρετικό ποστ. Πιθανόν να βρεις ενδιαφέρον ένα σχετικα΄πρόσφατο άρθρο του Mike Davis, με τίτλο "Fear and Money in Dubai", που αναλύει την πόλη, την ιστορία της, τα οικονομικά της και την δουλεία που την έκτισε και την λειτουργεί.

Σοφία είπε...

Λοιπόν, εγώ Dubai δεν έχω πάει και όσα ξέρω τα ξέρω από δεύτερο χέρι, από φίλους και γνωστούς που δουλεύουν εκεί. Αυτά που έχω ακούσει συμφωνούν με όσα λες στο ποστ, ότι δηλαδή στο Dubai η αξία σου είναι ανάλογη με το χρώμα του δέρματός σου και το διαβατήριο που διαθέτεις. Όσο πιο σκουρόχρωμος τόσο χειρότερα. Μέχρι και ανάμεσα στους λευκούς υπάρχουν διαβαθμίσεις. Μια φίλη μου έμενε 3+ χρόνια με τον άντρα της στο Dubai, και έφυγαν γιατί δεν άντεχαν να βλέπουν γύρω τους την εκμετάλλευση που επικρατούσε, την πορνεία "κεκλεισμένων των θυρών" και τη γενικότερη κατάντια της κοινωνίας που υπάρχει πίσω από τις βιτρίνες των πολυκαταστημάτων και των πολυτελών ξενοδοχείων.

Και βέβαια όλα αυτά τα έργα θα δώσουν δουλειά σε πολύ κόσμο, αλλά γιατί πρέπει να ξεζουμιστούν οι εργάτες; Και όσο σκέφτομαι ότι εδώ το BBC κάνει κάτι ρεπορτάζ για πρόσφυγες που εργάζονται παράνομα και μένουν 7-8 μαζί σε ένα δυάρι, και όλοι σοκαριζόμαστε γιατί το βρίσκουμε απαράδεκτη εκμετάλλευση, ενώ όχι τόσο μακριά μας, το ίδιο θα ήταν πολυτέλεια πέρα από κάθε φαντασία :-(

.liketobite είπε...

Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, άρα λοιπόν γιατί να θέλουν να γυρίσουν πίσω; Όλοι τους είναι οικονομικοί μετανάστες που άφησαν οικογένειες και πατρίδες για ένα κομμάτι ψωμί. Το εντυπωσιακό είναι πως παρ'όλες τις δυσκολίες επιβίωσης που έχουν αποταμιεύουν χρήματα και τα στέλνουν στις οικογένειές τους. Άλλωστε δεν έχουν τρόπο να τα ξοδέψουν. Ειδικά στη Σαουδική Αραβία απαγορεύεται να κυκλοφορήσουν έξω. Ένας φίλος που εργάζεται εκεί (Χρήστος κι αυτός) μου έλεγε πως το κάθε κτίριο που στεγάζει μια πολυεθνική έχει και τους 'δούλους' του οι οποίοι δεν είναι άλλοι παρά αυτοί οι μετανάστες. Ζουν εργάζονται και επιβιώνουν νόμιμα μέσα στα κτίρια σαν παιδιά για όλες τις δουλειές αλλά αν τους πιάσουν να κυκλοφορούν έξω τους κάνουν πακέτο και βουρ πίσω. Αν λοιπόν αναλογιστεί κανείς τι τραβάνε και παρ'όλα αυτά επιμένουν να βρίσκονται εκεί, τότε μάλλον αυτό σημαίνει πως στη πατρίδα τους είναι χειρότερα.

Ανώνυμος είπε...

... "ενώ στις χώρες τους ανέχονται ή δειλιάζουν να το πω διαφορετικά να τα βάλουν με τα πραγματικά καταπιεστικά καθεστώτα, που κάνουν τους υπηκοους τους να προτιμάνε να ζούνε ως "ανθρώπινα σκουπίδια" σε ξένες χώρες! ..."

Το πλέον ενδιαφέρον σημείο του κειμένου. Δεκάρα δεν δίνω για τους εργάτες και τις φριχτές συνθήκες εργασίας τους. Και μιλάω σοβαρότατα. Διότι οι εν λόγω εργάτες δεν έκαναν ποτέ τίποτα για να καλυτερέψουν τις συνθήκες διαβίωσης του σπιτιού τους, του χωριού τους, της χώρας τους. Ηττημένοι και θεόφτωχοι εξακολουθούν να γεννάνε από 5 παιδιά ο καθένας και Ινσαλάχ για το ποιός θα τα θρέψει.

Τι νομίζετε ότι μας κάνει ως είδος λιγότερο αναλώσιμους από την λοιπή πανίδα του πλανήτη; Εγώ τουλάχιστον δεν βλέπω κάτι το ιδιαίτερο, στο big scheme of things.

Υ.Γ.: Τις απόψεις μου ειδικά περί Μουσουλ-Μεν τις έχω αναρτήσει εδώ και πολύ καιρό εδώ: http://eimarmeni.blogspot.com/2006/07/blog-post.html

talos είπε...

Eimarmeni: Κατ' αρχάς δεν είναι όλοι (ούτε τεκμαίρεται σίγουρα πως είναι κατά πλειοψηφία) μουσουλμάνοι. Οι χώρες από τις οποίες έρχονται είναι συχνά πολύ πιο φιλελεύθερες από το Ντουμπάι (Ινδία, Νεπάλ, Φιλιππίνες π.χ.) Οι λόγοι για τους οποίος οι χώρες καταγωγής τους είναι φτωχές είναι πολλοί και ποικίλοι, αλλά πάντως οι Σεΐχηδες στο Μτουμπάι δεν πλούτισαν λόγω βασικά της εργατικότητάς τους.

Όπως και να έχει οι εργάτες προσελκύονται (και πληρώνουν για να πάνε) με ψεύτικες υποσχέσεις και όταν ανακαλύπτουν ότι δεν πρόκειται για την γη της επαγγελίας είναι πια αργά. Δες π.χ. αυτό το άρθρο των NYTimes, όπου ένας δύσμοιρος Ινδός σημειώνει πως:

"Mr. Kumaran, who earns 550 dirhams every month, or about $150, as a laborer, sends home almost half his earnings and lives on the equivalent of roughly $60 a month. That is barely enough to pay for food and cigarettes and using his cellphone from time to time. But he is not sure how he will repay the loan he took to get here.

'If I'd stayed in India and worked just as hard as I do now, I could have made the same money," he said. "And I wouldn't have needed to get a loan to come here.'"

philos είπε...

Citronella, κατά καιρούς ο Χρήστος μου έχει πει πολλά ενδιαφέροντα. Αν δοθεί η ευκαιρία θα γράψω κάποια πράγματα! Με μία γρήγορη ματιά που έριξα στο πρώτο λινκ του Talos είδα κάποια πράγματα που ισχύουν.
Talos, εκτιμώ ιδιαίτερα και το blog σου και την άποψή σου και χαίρομαι που το εμπλούτισες με ενδιαφέροντα links.
Σοφία, liketobite βλέπω ότι όλοι έχουμε ακουσει σχετικές ιστορίες από φιλους μας. Και είναι ακριβώς έτσι. Εγώ μάλιστα έχω και αρκετους γνωστους μου που είναι εκεί τώρα ή ήταν πρόσφατα και μπορώ να διηγούμαι για ώρες περιστατικά που μου μεταφέρανε.

Αν και η eimarmeni, όπως και ο φίλος μου που τα έχουν ζήσει πρώτο χέρι βλέπω ότι αρκεί ένας χρόνος παραμονής για να σε κάνει να δεις κάποια πράγματα με μια άλλη ματιά. Πιο κυνική? πιο ρεαλιστική? Μέσα από ένα αυτοαμυντικό μηχανισμό.
Συμφωνώ με την φράση σου eimarmeni ότι δεν είμαστε λιγότερο αναλώσιμοι από την λοιπή πανίδα του πλανήτη. Είμαστε όμως αρκετά πιο επαρμένοι και αλλαζόνες. Και παράλληλα συγκινούμαστε και νοιαζόμαστε. Είμαστε διάφορα αλληλοσυγκρουόμενα αισθήματα, τα οποία ώρες ώρες μπορεί να σεοδηγήσουν σε τρέλλα.
Σκέφτομαι ότι ίσως να τρελλαινόμουν αν έβλεπα από κοντά πως ζουνε δισεκατομύρια συνάνθρωποι μας αυτή την στιγμή στον κόσμο.
ίσως πάλι να γινόμουν πιο σκληρός... απέναντι στους άλλους, απέναντι σε εμένα!

Debby είπε...

Πέρσι είχε πάει στο Κατάρ ένας συνάδερφος και μου περιέγραψε πάνω κάτω αυτές τις συνθήκες εργασίες και διαβίωσης. Συν το ότι δουλευουν καλυμένοι από πάνω μεχρι κάτω, λόγω της άμμου που μαστιγώνει (με το μόνο ακάλυπτο τα μάτια για να βλέπουν) σε θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών!

Μια γνωστή μου που δουλευει στο Ντουμπάι λέει ότι λόγω ζέστης δεν κυκλοφορεί σχεδόν κανείς στην ύπαιθρο. Από a/c σε A/c είναι. Οι εργατιά ακριβώς όπως τα περιγράφει ο φίλος σου!

Ανώνυμος είπε...

Τάλε, όντως δεν είναι όλοι μουσουλμάνοι και χίλια συγνώμη που άφησα να εννοηθεί κάτι τέτοιο (αν και ένα άλφα ζόρι ειδικά με τη χρήση της μουσουλμανικής θρησκείας από τα πόπολά της το τραβάω). Ειδικά για την Ινδία να σου θυμίσω το σύστημα με τις κάστες και την βαθιά πίστη των ανθρώπων ότι "αν είσαι καλός και μουγγός σ' αυτή τη ζωή, στην επόμενη θα γεννηθείς σε ανώτερη κάστα". Τελευταία φορά που η Ινδία είδε κοινωνική επανάσταση ήταν για να ξεκουμπιστούν οι Άγγλοι. Και μετά εκεί έμεινε ...

Όσο για τους λοιπούς, εξακολουθεί να ισχύει η άποψή μου περί "ηττοπάθειας". Δεν περιμένω να επαναστατήσουν οι λαοί και να γίνουν ήρωες όλοι σώνει και καλά. Στην τελική κανείς δεν μου έχει υπογράψει ότι και γω μια χαρά δειλή θα ήμουν αν ζούσα μες την φτώχεια. Αλλά, επιτέλους, μέσα σε 100 χρόνια ούτε μια πορεία για τις συνθήκες διαβίωσης;

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την Αρμενία όταν ήμουν εκεί. Ο λαός ζούσε με μισθό 100 δολλ. το μήνα (αν τα έβρισκαν και ΑΝ τα έπαιρναν) αλλά πορεία μεγάλη στο κέντρο της πόλης κάνανε ΜΟΝΟ όταν η τηλεφωνική εταιρία αποφάσισε να τους υποχρεώσει να πληρώνουν τα τηλέφωνά τους (ποσό ελάχιστο αν έτσι κι αλλοιώς δεν έχεις φράγκο). Και πάλι, από τις 800.000 κατοίκους του Ερεβάν, ζήτημα να "πορεύτηκαν" 1.000 άτομα. Να κάθονται όμως στα καφενεία και να θαυμάζουν τον κάθε μαφιόζο με το 3000 κυβικά τζιπ του ήξεραν. Να πάνε να τον σφάξουνε στο γόνατο γιατί τα δικά τους τα λεφτά έκλεβε κι αυτός και η κυβέρνηση ... μώκο. Και έλεγαν τα πιτσιρίκια ότι αυτό θα γίνουν όταν μεγαλώσουν ... ε, άϊ σιχτήρ που θα τους λυπηθώ κιόλας! Όσο λυπάμαι και τους έλληνες με την κλάψα τους, τις Πάρνηθές τους, τη λογική τους "φταίει πάντα ο γείτονας και το κράτος" και την αιώνια γκρίνια τους στον καθρέφτη (που λέει κι ο Λαζόπουλος).

Αναλλώσιμοι .. στην τελική ο πλανήτης κάνει κι αυτός την φυσική του επιλογή, βάσει των επιλογών που το ανθρώπινο είδος του προσφέρει!

talos είπε...

Να μην γίνω σχολαστικός αλλά η Ινδία π.χ. έχει ένα μόνιμο αγροτικό αντάρτικο (τους Ναξαλίτες) σε μεγάλα τμήματα της χώρας ενώ, παρότι δεν φτάνουν στα αυτιά μας η χώρα είναι σε διαρκή κοινωνική αναταραχή: εξεγέρσεις, απεργίες, διαμαρτυρίες, ταραχές - μόνο ήσυχοι δεν κάθονται εκεί κάτω.

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του ατυχούς κυρίου Κουμάρ μάλιστα, την Κεράλα, παρά την μεγάλη φτώχεια, έχουν επιτύχει δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης πολύ παραπάνω από το μέσο όρο (κομμουνιστική γαρ η τοπική κυβέρνηση από την δεκαετία του 1950), (τα εμβάσματα των μεταναστών πάντως χρηματοδοτούν μεγάλο μέρος από το κοινωνικό κράτος).

Ανάλογα ισχύουν και για Φιλιππίνες, Νεπάλ κοκ...

Το δε άρθρο μάλιστα των NYT αναφέρει για riots και protests στο Dubai πέρυσι, οπότε δεν κάθονται ακριβώς και με σταυρωμένα τα χέρια, παρά την τρομοκρατία.

Συγγνώμη για την κατάχρηση του χώρου πάντως και stay safe DiS εκεί στο Μπακού.

philos είπε...

Να δηλώσω κατ'αρχήν ότι καθόλου δεν ενοχλούμαι με το να επιδίδεται ο οιοςδήποτε σε πολιτισμένο διάλογο στα σχόλια του ποστ μου. Τουναντίον!

Debby, τα ίδια ακριβώς μου έχουν μεταφέρει και μένα.
eimarmeni, έχω αρκετή πληροφόρηση και από Αρμενία και δεν διαφωνω με όσα υπέδειξες. Τώρα όσον αφορά το θέμα φυσικής επιλογής που ανέφερες, πιστεύω ότι όλα είναι θέμα παιδείας με την ευρεία έννοια. Εδώ μιμείται ο μικρός μου γιος κάθε απλή γκριμάτσα που κάνω, πως αυτά τα παιδιά να μην απορροφούν την νοοτροπία μίας ολόκληρης κοινωνίας η οποία όταν ξέφυγε από την σοβιετική επιρροή για μια δεκαετία ήταν σε πολέμους και τώρα αρχίζει και ορθοποδίζει.

Ταλώς, απλά να σου επισημάνω σε περίπτωση που σου ξέφυγε το προηγούμενο ποστ που έχω λινκάρει μέσα στο παρόν, και στο οποίο μιλάω για την εξέγερση που έγινε πέρισυ.
Και απλά να πω ότι ένοπλες εξέγερσεις χωρίς χρήμα από πίσω σπάνια γίνονται. Το θέμα είναι να ξυπνήσει ο απλός λαός σε αυτές τις χώρες και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.
Αλλά πως?
όταν το ότι ξυπνάνε ζωντανοί για αυτούς είναι το μεγαλύτερο αγαθό...

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική δημοσίευση.

Επέτρεψέ μου να τη λινκάρω στο μπλογκ μου, αφιερώνοντάς την ταυτόχρονα σε μία φίλη μου.

philos είπε...

Δεν χρειάζεσαι την άδειά μου φίλε μου.
Εγώ να σε ευχαριστήσω, που σου άρεσε τόσο το ποστ μου!

Ανώνυμος είπε...

MOY EΓΙΝΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ?

philos είπε...

Πολλοί πηγανε εκεί... Εσύ τι θες να μαθεις είναι το θέμα?

Ανώνυμος είπε...

κλιματίκες συνθήκες παρατράγουδα με τις πληρωμές αν υπάρχουν παρέες ελλήνων κ.λ.π

philos είπε...

Κοίτα φίλε, το κλίμα είναι ζεστό όλο το χρόνο. Αλλα προφυλασσονται όλοι. Και υπάρχουν παντου κλιματισμοι, όχι απλα αιρκοντισιον.
αν πας στο ντουμπαι είναι καλά. παρατραγουσα με πληρωμες δεν έχω ακουσει ποτε.
Δεν ξερω που δουλευεις στην Ελλαδα για να αναρωτιέσαι κάτι τέτοιο, πάντως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
Απλά κοιτα να πουλήσεις το τομάρι σου ακριβά!
Για μενα αν πας με κατω απο τα διπλα λεφτα που παιρνεις εδω, χαλάς την πιάτσα!
παρέες ελληνων θα βρεις εύκολα.
Αλλά εκεί είναι όλος ο κόσμος. Οποτε μαλλον θα δεσεις πιο πολύ με παρέες από την δουλεια σου.

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΌ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΑΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΝΤΟΥΜΠΑΙ ΚΑΤΑΡ ΚΤΛ.ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ???

philos είπε...

Ναι σε ελληνίδες παίζει, αλλα όχι τόσο σε μηχανικους, όσο σε άσχετα επαγγέλματα. Εγω ξέρω κοπέλες που έχουν πάει εκεί και δουλέψανε, ειδικά πέρσι στο Καταρ λόγω τω Πανασιατικών.

Από άλλες γυναίκες... πάρα πολλές.
Με ένα μικρό σχετικά ποσό το μήνα μπορείς να απευθυνθείς σε πρακτορεία που σου φέρνουν γυναικες (από Κίνα, Φιλιππίνες, Αφρική, ανατολικές) στο σπιτι για όλες τις δουλειες του σπιτιου και όχι μονο... Με πληρη υγειονομικα πιστοποιητικά!
Από την άλλη από πόρνες στα μέρη που ανέφερες είναι τίγκα ο τόπος... Εκεί χαλανε τα λεφτα τους οι περισσότεροι αλλοδαποι ....

Ανώνυμος είπε...

POS EINAI TA PRAGMATA STO DUBAI...GIA NA PAS 1-2 XRONIA NA KANEIS TIN ARPAXTI SOY KAI NA EPISTERCEIS, H EINAI MEROS POU THA MPOROYSES NA MEINEIS PERISSOTERO KAI ME TIN OIKOGENIA SOY??
AKOYSA OTI POLOI EPIXIRIMATIES PANE GIA NA KANOUN TIN ARPAXTI TOYS KAI SE AFINOYN SIXILO KAI XORIS LEFTA..THELO NA PAO KAI TO PSAXNW...

philos είπε...

file, den xero gia pio logo kai epaggelma mporei na pas.
Ego den eho akousei kanenan na ton afinoun horis lefta.
Kai xero kai arketous pou pane me oikogeneia ftanei ta lefta na einai kala kai na vroune sholeia kai tetoia.
Apo kei kai pera einai thema an mporeis na sinithisis ton tropo zois, tin zesti kai alla.
An den spatalas lefta mporeis na mazepseis arketa kai na ertheis piso se 2 hronia.
An entiposiasteis apo tin poli, mporei kai na meineis kai na halas osa bgazeis... xero episis arketous pou tin patisane etsi!

Ανώνυμος είπε...

diladi posi zesti exei ekei, ta kalokairia xeperna toys 50 bathmous? alloi moy eipan gia 48 kai alloi gia 60, apo ygrasia?
moy grafeis gia synithia toy tropoy zois..tin zesti kai alla...poia einai ta alla??
- Georgia

philos είπε...

Georgia, eisai ginaika... Na ena simantiko apo ta alla!
;))
Loipon i zesti einai apo 45 kai pano gia kana dimino toulahiston kai horis polli igrasia, opos se kapoia alla meri. Alla afto min se noiazei. Kai 60 na ftasei kanenas den vgainei exo me tetoia zesti. Apo parking se parking. Akomi kai oi staseis leoforeiou einai kleistes kai klimatizomenes.

Des kai edo 2 post dubai1 και dubai2

Αλλά να ξέρεις ότι πας σε μια κοινωνία ανδροκρατούμενη, που η γυναίκα που κυκλοφορεί μόνη της θεωρείται ότι είναι εύκολη και πολλές φορές θα της την πέσουν για ένα ποτό ή κάτι άλλο. Θα πρέπει να κυκλοφορείς με μαντίλες κατά τις πιο πρωινές εξόδους σου ή αν είσαι μονη σου, για να μην δινεις στόχο. Και αναλογα με το που κυκλοφορείς.

Κοινώς αυτα τα αλλα που λέω είναι η έλλιψη ελευθερίας να κινηθείς όπου θες, ότι ώρα θες, χωρίς περιορισμούς.

Ανώνυμος είπε...

diladi file moy, to na pei mia ginaika sto gymnastirio i na bgei gia jogging, na paei sto super market einai proklitiko?

Georgia

philos είπε...

Γεωργία αναμένω αύριο τον φίλο μου από τα μέρη εκείνα και θα τον ρωτήσω περισσότερα. Από εβδομάδα να περιμένεις ανταπόκριση.

Ανώνυμος είπε...

Kalispera se olh th parea. ua huela na sas kano mia erothsh sxetika me ta symbolai ta opoia kanoyn se ellines gia na er8oyn sto Dubai. an einai expatriate contract gia 3 xronia 8a forologoyme sthn Ellada? otan ua fero to synalagma sthn Ellada ua yparxei foros eisagoghs synalagmatos? Ti me symferei kalytera na einai to symbolaio se dirham h se euro?
elpizo na mhn rotao polla. eyxaristo gia thn bohueia ek ton proteron

philos είπε...

ανώνυμε, εδώ δεν μπορώ να σε βοηθήσω αρκετά γιατί η κάθε εταιρεία έχει τα δικά της συστηματα για συμβολαια.
Αν η Σύμβαση γίνει Ελλάδα ή σε κάποια άλλη χώρα ή σε κάποιο φορολογικό παράδεισο.
Μην διστάσεις να ρωτήσεις τα πάντα. Όσες εταιρειες ξέρω σε ενημερώνουν πλήρως για κάθε επιλογή σου.
Αυτό που μπορώ να σου πω είναι κάνε συμβόλαιο σε euro αν το δεχονται φυσικά. Γιατί οι ντόπιες εταιρείες δεν το πολυδεχονται για απλές δουλειές, παρα μόνο για πολύ μεγάλες θέσεις. Αλλά και οι δικές μας μέχρι πρόσφατα κανανε συμβόλαια με δολλάρια και πολλοί εχουν πρόβλημα και αναγκάζονται να παραιτηθουν για να επαναδιαπραγματευτουν σε ευρώ!

mastoras είπε...

Βρε παιδιά ψάχνοντας στο ίντερνετ για μια δουλειά στο εξωτερικό, έπεσα επανω σε αυτό το πολύ καλό blog, και διάβασα για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των εργατών στο dubai.Όπως επίσης και για τα αστρονομικά νούμερα που παίρνουν οι Ελληνες μηχανικοί που εργάζονται εκεί. Βλέπω ότι οι περισσότεροι που λάβατε μέρος στην συζήτηση, έχετε και από έναν γνωστό, που εργάζεται εκεί. Μήπως θα μπορούσατε να βοηθήσετε έναν πατριώτη σας, που έχει εμπειρία και πολλαπλά τεχνικά προσόντα στον κλάδο των κατασκευών, να βρει μια δουλειά στο dubai,η οπουδήποτε αλλού ? Γιατί φέτος με 800€ τον τόνο το πετρέλαιο,και την αυξανόμενη ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, πολλοί τεχνικοί οικοδομικών κατασκευών που ξέμειναν από μεροκάματο τα τελευταία 2 χρόνια, θα αναγκαστούν να ζήσουν κάτω από πολύ χειροτερες απάνθρωπες συνθήκες, αυτοί και οι οικογένειες τους.

lefi είπε...

poli kali doulia re...bravo...
kai gia na apantiso ston grigsgr...
siga min dosoun doulia st0n kosmo ton opio xriazete voi8eia...
distixos ston kosmo pou z0ume,ta pragmata einai diskola...emeis ta diskolevoume vasika me tin adiaforia mas k tn siberifora mas...

philos είπε...

heliclub, εχεις δίκιο. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να πας σε μια μεγάλη εταιρεία με έργα στο εξωτερικό, στο τμήμα προσωπικού και να τους δώσεις ένα βιογραφικό σου και να τους μιλήσεις λίγο για σένα.
Να ξέρεις ότι όσο καλα και αν είναι τα λεφτά, αρκετοί επιστρέφουν πίσω στο πρώτο διάστημα για διάφορους λόγους. Δεν δουλεύουν όλοι στο dubai. Οι περισσότεροι δουλεύουν και στην μέση της ερήμου και μένουν σε campus.

lefi, σε ευχαριστώ και μην ξεχνάς ότι αυτοι οι μεγάλοι ήταν κάποτε σαν και σένα και δεν καταλαβαίναν τον κόσμο και όταν πήραν την εξουσία στα χέρια τους ξεχάσανε παντελώς την ηλικία αυτή, και κάθε έννοια δικαίου και αδίκου.
Πάλεψε να αλλάξεις τον εαυτό σου και μπορείς να περιμένεις σε ένα καλύτερο μέλλον.

Ανώνυμος είπε...

γεια σας .με λενε χρηστο και θα ηθελα να μαθω για δουλεια στο ντουμπαι.θελω να μαθω πωσ μπορω να παω εκει και αν υπαρχουν ελληνηκες εταιριεςπου σου προσφερουν εργασια ,και πιες ειναι αυτες για να τησ ξερο.παντοσ ειναι δυσκολα τα πραγματα για τους εκει ανθροπους οπος βλεπω στης φοτογραφιες σου..παντος περημενο απαντηση.να εισται καλα......χρηστσοσ

Ανώνυμος είπε...

Οι ανθρωποι παλευουν για να
ζησουν...ενω εμεις παλευουμε

να κανουμε τους εξυπνους.
Ολα ειναι θεμα προτεραιοτητων
Προτιμουν να κοιμουνται ο ενας

πανω στον αλλον, παρα να πεθανουν
απο την πεινα στην πατριδα τους.

Ενα ποστ που ξεκινησε για να
καταγγειλει την εκμεταλευση των
εργατων...κατεληξε με παρακληση

για περισσοτερες πληροφοριες
για το πως θα κανουμε καμια
αρπαχτη στο Ντουμπαι, εμεις

οι Ελληνες...εχουμε πολυ
πλακα τελικα...

Αληθεια πριν τους βγαλεις
φωτογραφιες για να τους

λυπηθουμε τους ρωτησες?
Γιατι αναμεσα στα αλλα τον

τελευταιο καιρο εχουμε γινει
και αυτοκλητοι υπερασπιστες

της αξιοπρεπειας αλλων, χωρις
την συγκαταθεση τους και

μαλιστα με τα δικα μας δυτικοτροπα
καλομαθημενα κριτηρια..

philos είπε...

Ανώνυμε θα σου πω μόνο ότι με χθεσινή πληροφορηση το 52% των έργων στο dubai σταμάτησε λόγω μη ύπαρξης κεφαλαίων και τους εργάτες τους διώχνουν μαζικά... Δυσκολη περίοδος για όλους.

outopia, ότι και να πεις έχεις δίκιο!
Τα σχολιά σου είναι ένα ποστ από μόνα τους για πολλή σκέψη και αυτοκριτική!
Πραγματικά σε ευχαριστώ για την παρεμβασή σου!

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΓΙΑ ΝΤΟΥΜΠΑΪ,ΑΛΛΑ ΑΠ 'ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΗΤΑΝ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ, ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΊΜΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΑ, ΑΠΛΩΣ ΕΧΩ ΠΟΛΛΕΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ.
ΝΟΠΗ

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΩΣ ΠΑΕΙ? ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ.

Ανώνυμος είπε...

ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ?

philos είπε...

Νόπη, δεν νομίζω ότι είναι καλή περίοδος για dubai, αν διάβασες και το παραπάνω σχόλιο μου.

Ανώνυμε, αν είναι καλά τα λεφτά τι με ρωτάς? Σίγουρα θα ξέρει περισσότερα ο Manager σου. Για ελληνικά σχολεία δεν ξέρω, αλλά η πρεσβεία μας εκεί μάλλον θα ξέρει να σε ενημερώσει. Google it!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ.
ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΕΝΗΜΡΩΣΩ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΟ ΜΟΥ 17 ΧΡΟΝΩΝ, ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ, ΕΑΝ ΞΕΡΕΙΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΩΣ Η ΖΩΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ

Ανώνυμος είπε...

apo steirwsi NOW

Ανώνυμος είπε...

I'm very pleased you wrote that!!