5 Ιουλ 2007

Κουβέρ και … Πονηριές

Ακολουθεί δελτίο τύπου από το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών στην Θεσσαλονίκη.

Κουβέρ και … Πονηριές

«Πήγαμε να φάμε, σε κεντρικό εστιατόριο. Όταν ήρθε ο λογαριασμός, πρόσεξα ότι μου είχαν χρεώσει κουβέρ. Διαμαρτυρήθηκα και μου το αφαίρεσαν, από το λογαριασμό».

«Στο λογαριασμό, μου χρέωσαν ψωμί, που δεν είχα παραγγείλει. Όταν διαμαρτυρήθηκα, μου απάντησαν ότι το ψωμί αντικατέστησε το κουβέρ και η χρέωσή του είναι πολιτική της επιχείρησης».

Είναι καταγγελίες, που δεχόμαστε, τις τελευταίες μέρες, όλο και συχνότερα, στο ΚΕ.Π.ΚΑ. Για το λόγο αυτό, ενημερώνουμε τους Καταναλωτές:

· Σύμφωνα με την 1/7.5.2007 αγορανομική διάταξη, που ισχύει, από τις 24 Μαΐου 2007, τα κέντρα και τα καταστήματα εστίασης, αναψυχής, ψυχαγωγίας και διασκέδασης δεν επιτρέπεται να χρεώνουν, στην πελατεία τους, το λεγόμενο ΚΟΥΒΕΡ (σερβίτσια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, οδοντογλυφίδες κ.λπ.).

· Σύμφωνα με τις αγορανομικές διατάξεις, για τα καταστήματα εστίασης, όλα τα προσφερόμενα είδη (ψωμί, ψωμί με βούτυρο, ψωμί με πατέ ελιάς, εμφιαλωμένο νερό, που πολλές φορές, το τελευταίο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή, που καταργήθηκε το κουβέρ, χρεώνονται, αντί του κουβέρ) αναγράφονται, υποχρεωτικά, στους τιμοκαταλόγους, με τις αντίστοιχες τιμές τους. Ο πελάτης μπορεί να τα παραγγείλει, όπως όλα τα υπόλοιπα είδη. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε ενέργεια του καταστηματάρχη να χρεώσει είδη, όπως ψωμί, ψωμί με βούτυρο, εμφιαλωμένο νερό κ.λπ., που ο πελάτης δεν έχει παραγγείλει, αποτελεί παράβαση της νομοθεσίας.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. καλεί τους Καταναλωτές να ελέγχουν τους λογαριασμούς τους και να αρνούνται να πληρώσουν κουβέρ ή «μεταλλαγμένο» κουβέρ.

Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., τηλ. 2310-233333, ώρες 09:00 – 14:30, για τα μέλη και 12:30 – 14:30, για τα μη μέλη.


Προσέξτε καλά την επισήμανση με
bold που σας έκανα.
Ότι δεν έχετε παραγγείλει και σας έρθει και χρεωθεί, είναι παράνομο.
Αν έχετε παραγγείλει εσείς ο ίδιος εμφιαλωμένο νερό ή ψωμί είναι φυσιολογικό να χρεωθείτε.

Αν και όπως ενημέρωσε φίλος που δουλεύει σε μεγάλο κεντρικό ξενοδοχείο την γυναίκα μου, ήδη οι χρεώσεις των κουβέρ έχουν περάσει μέσα στις υπόλοιπες τιμες του καταλόγου, με αποτέλεσμα τα εστιατόρια να μην έχουν πληγεί καθόλου από το νέο μέτρο.

Το αντίθετο μάλιστα!

7 σχόλια:

She Python είπε...

here in brazil its the same... :/

philos είπε...

I am preparing something for you!
I will call you when I will be ready!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ χρήσιμη πληροφορία phile! Δεν είχα ιδέα.. και είναι κάτι που πάντα με εκνεύριζε στα εστιατόρια. Όπως και το ότι ποτέ δεν δίνουν απόδειξη αν δεν το ζητήσεις.

Σοφία είπε...

Ούτε κι εγώ το ήξερα. Thanks!

philos είπε...

Πήγα την Πέμοτη La pasteria. Πλέον γνωρίζοντας...
Σκάει μύτη η σερβιτόρα με το μπουκάλι νερό στο χέρι αφού μας είχε δώσει καταλόγους και ρωτάει:
-Εμφιαλωμένο θέλετε?
Εκεί έκανα εγώ το λάθος και είπα θα μας φέρετε και ψωμάκια?
Και μου λέει και βέβαια!
Χρέωση 2,5 € το μπουκάλι το νερό και 1 € το άτομο για απεριόριστα ψωμάκια (έτσι έγραφε στον ανανεωμένο κατάλογο!!!) Το νερό ήταν ακριβό, αλλά και εγώ δεν πρόλαβα να το ελέγξω στον κατάλογο. Next time!

Άρα είχαν ενημερωθεί στο εν λόγω εστιατόριο!
Τώρα αν μου πει κάποιος ότι θυμάται τις τιμές με ακρίβεια λεπτου πριν και μετά την νέα διάταξη, θα του βγάλω το καπέλο! Κοινώς μπορεί με τη νέα διάταξη να πλήρωσα και παραπάνω!

Apost είπε...

Πριν λίγη ώρα πήγα σε πιτσαρία στη Μυτιλήνη, μου έφεραν νερό εμφιαλωμένο χωρίς να το παραγγείλω φυσικά και κουβέρ (ψωμί και πάστα ελιάς. Στο τέλος 1,5 ευρω το νερό και 2 ευρώ η πάστα. Την πάστα και το ψωμί το φάγαμε, αλλά το νερό το επέστρεψα καθώσ μου χε ξανατύχει σε άλλη πιτσαρία. Στο τέλος αρνήθηκα να πληρώσω κακώσ μόνο το νερό.Γιατί σκέφτηκα ότι το ψωμί και την πάστα τη φάγαμε.Άλλα απ' ότι βλέπω μας πιάσαν κορόιδα.

Apost είπε...

Πριν λίγο πήγα σε πιτσαρία στη Μυτιλήνη, μου χρεώνουν το νερό που δεν παρήγγειλα,ούτε ήπια( γιατί την ξαναπάτησα)και το κουβέρ (ψωμάκι και πάστα ελιάς)τα φάγαμε αυτά. Στο τέλος 1,5 ευρώ το νερό και 2 το κουβέρ. Αρνήθηκα να πληρώσω το νερό, γιατί δεν το ήπια, η σερβιτόρα μου πε μα... και το κουβέρ κακώς το πληρώσαμε απ ότι διάβασα πιο πάνω. Σκεφτήκαμε ότι το φάγαμε οπότε και δεν ήμουν τέλείως σίγουρος ότι ειναι δωρεά. Ψάχνουν κορόιδα κάποιοι μου φαίνεται..