18 Ιουν 2007

Βάλε το πρόβατο να φυλάει το λύκο!

Όταν μπαίνεις εμβόλιμα σε μία αγορά που κυριαρχούν δύο μεγάλοι παίχτες και θες να πάρεις ένα μερίδιο, δεν σου μένουν και πολλά να κάνεις εκτός από το να προκαλέσεις ... με χιούμορ!

Και αν κάποιος αναρωτιέται αν το χιούμορ είναι ικανό από μόνο του να σου δώσει αγοραστές, κοινό, οπαδούς ή ... τώρα που πλησιάζουν και οι Εκλογές ... ψήφους, η δική μου απάντηση είναι ότι ένας ειλικρινής αυτοσαρκασμός παρέα με ένα ικανοποιητικό προϊόν, μπορεί άνετα να δώσει μία θέση στο προβατάκι ανάμεσα στους λύκους, χωρίς αυτό να κινδυνεύει να φαγωθεί!


Και μιας και το έφερε η κουβέντα στις εκλογές, θέλω να μοιραστώ δύο μου σκέψεις.
Σκέψη πρώτη:
Πριν ένα μήνα πρωτο άκουσα από έγκυρη πηγή μου δίπλα στον Πράϊμ μίνιστερ, ότι ο τελευταίος θέλει να κάνει εκλογές είτε στις 23 είτε στις 30 Σεπτέμβρη. Δεν έδωσα σημασία, γιατί όπως ξέρουν οι περισσότεροι πρέπει να συντρέχει σοβαρός εθνικός λόγος. Οπότε και υπέθεσα ότι μάλλον το Κωστάκη καλλιεργεί ένα τέτοιο κλίμα για να αφυπνίσει τον κομματικό του μηχανισμό και να οδηγήσει την χώρα σε μια μακράααααααααααα προεκλογική περίοδο, κατά την οποία θα βαρεθούμε να βλέπουμε τις γνώριμες από χρόνια πολιτικές τηλεοπτικές φατσες! Αλλά χθες το ξανάκουσα στις Ειδήσεις! Και σκέφτηκα, ρε μπας και το εννοεί, και αν ναι με τι πρόσχημα θα μας οδηγήσει? Ωωωωπ σταματάω εδώ γιατί θα κάνω δυσάρεστες σκέψεις και δεν έχω διάθεση να χαλάσω το καλοκαιρινό μου mood.

Σκέψη Δεύτερη:
Μαθαίνω από τα λημέρια των γκαλοπατζήδων ότι ασχέτως το τι βγάζουν τα γκάλοπ, οι πιθανότητες να μην ξαναβγει αυτοδύναμα ΝΔ και πάλι είναι μηδαμινές! Και το λένε με μεγάλη βεβαιότητα και σιγουριά!
Γιατί τόσα χρόνια μας έχουν μάθει τι κολώστρες είμαστε! Μια ζωή γκρινιάζουμε, μια ζωή λέμε ότι θα γίνουμε κοψοχέρηδες ή δείχνουμε στους γκαλοπατζήδες ότι θα ψηφίσουμε ΚΚΕ με 7-8%, ΛΑΟΣ με 4-5% κοκ, αλλά όταν ζυγώνει η ώρα και έχοντας ο καθένας τους δικούς του κρυφούς έρωτες, πάμε και ψηφίζουμε με σκοπό να μην βγεί δεξιά (οι so called αριστεροι) ή το Πασοκ (οι so called φιλελεύθεροι)
. Υπάρχουν και οι βολεμένοι ή κάποιοι αθεράπευτα οπαδοί, που βρέξει χιονίσει ακόμη και στα γκάλοπ εμφανίζονται να ψηφίζουν σταθερά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αλλά αυτοί είναι 60% σύνολο. Οι υπόλοιποι 20-30% είναι που αλλάζουν τις κυβερνήσεις!
Μάθετε λοιπόν ότι όταν σας ρωτάνε στα γκάλοπ ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές και σεις απαντάτε ΝΔ ενώ λέτε ότι θα ψηφίσετε ΛΑΟΣ (καλά και σεις ΛΑΟΣ, ο Λεβέντης πιο ικανός μου φαίνεται από τον Χέριχέρι και τον μικρό Γκεμπελίσκο που τον ακολουθεί) να ξέρετε ότι το έχουν πάρει το μήνυμα στα επιτελεία και καθόλου δεν αγχώνονται!

Για αυτό σας λεω αφήστε τους 5-6 λύκους που κυκλοφορούν τόσα χρόνια στην πιάτσα και βρείτε κανα έξυπνο προβατάκι ή για να ακριβολογούμε ένα λιλιπούτειο αλλά ικανό κομματάκι να ψηφίσετε. Κάνετε και σεις κάποτε την δική σας μικρή επανάσταση.
Αφήστε τις ψόφιες δικαιολογίες...
.... Τριάντατόσα χρόνια δε βαρεθήκατε να ψηφίζετε τις σύγχρονες Βασιλικές οικογένειες και τους Αριστοκράτες Αυλικούς τους και τα κατα καιρούς δορυφορικά τους κόμματα που ζητάνε την ψήφο μας?

12 σχόλια:

Swell είπε...

Φαίνεται ότι οι ηλίθιοι δεν φτάνει που είναι αήττητοι, δεν βαριούνται κιόλας.

Ανώνυμος είπε...

Και εγώ τις ίδιες σκέψεις κάνω τις τελευταίες μέρες με όλο αυτό το προεκλογικό κλίμα. Και σκεφτόμουν να κάνω και εγώ ένα τέτοιο ποστ, αλλά το είχα αφήσει για αργότερα. Φέτος το έχω πάρει απόφαση να πάω για ένα μικρό κόμμα. Να το blogo-συζητήσουμε λοιπόν, το επόμενο διάστημα.

Σοφία είπε...

Έξυπνες οι διαφημίσεις. Σίγουρα τραβάνε την προσοχή.

Για τις εκλογές τώρα, ας κάνει ο καθένας ό,τι τον φωτίσει ο Θεός. Ξέρω ανθρώπους αριστερούς πάππου προς πάππου που στις περασμένες εκλογές ψήφισαν δαγκωτό ΝΔ γιατί τους είχαν υποσχεθεί διορισμό. Ο διορισμός δεν ήρθε και τώρα τους φταίει η ακρίβεια, ο Πολύδωρας, η διαφθορά και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Πάμε στοίχημα ότι στις ερχόμενες εκλογές θα ψηφίσουν πάλι τον Κωστάκη;

philos είπε...

Swell, το θέμα είναι ποιοι είναι οι πιο ηλίθιοι, οι πολιτικοί ή εμείς?

Jaywalker, μου ήρθαν ξαφνικά συνεριμικές σκέψεις βλέποντας τις διαφημίσεις! Έχουμε πολλά να πούμε ακόμη!

ή Κωστάκη ή Γιωργάκη, Σοφία μου!
Εγώ τρελλαίνομαι που χρόνια ολοκληρα προσπαθούσαμε να αποκηρύξουμε την βασιλεία στην Ελλάδα, και όταν τα καταφέραμε φέραμε το νεποτισμό να μας κυβερνήσει!

bbchris είπε...

Για τις εκλογές στο τέλος Σεπτεμβρίου το ήξερα κι εγώ. Το πρόβλημα του χοντρού είναι τα γκάλοπ.
Όχι αυτά που βλέπουν την δημοσιότητα. Τα κανονικά.
Μια και οι κουβέντα για τις έρευνες μπορώ να σου πω υπεύθυνα ότι μπορεί να μαγειρευτεί το αποτέλεσμα πολύ εύκολα. Φτιάχνεις το δείγμα και τις ερωτήσεις με τέτοιο τρόπο οπότε μπορείς να ερμηνεύσεις ή και να καθοδηγήσεις τα αποτελέσματα κατά το δοκούν.
Αυτό που δείχνουν όλες σίγουρα είναι ότι η φθορά της κυβέρνησης για το διαστημα που κυβερνά είναι πολύ μεγάλη. Συν ότι οι διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων, είναι μικρότερη απ' το ποσοστό των αποκαλούμενων αναποφάσιστων. Οι οποίοι παρεπιπτώντως δεν συμμετέχουν σε έρευνες.
Τους οποίους η νέα διακυβέρνηση έχει προκαλέσει πολλάκις. Τόσο, που ούτε η «Δεξιά του Κυρίου» δεν τους σώζει. Οπότε ή πάμε σε σκληρό ντέρμπυ που δεν εγγυάται απόλυτη αυτοδυναμία. Ή επιβεβαιώνεται η θεωρία περί «δεξιάς παρένθεσης».

Όσο για τα μεγάλα τζάκια, να πω ότι οι roosters πέρα απ' ότι έχουν όνομα από ένα τραγούδι του Willie Dixon [που πολύ πολύ αγαπώ] δεν με έχουν πείσει ότι είναι κάτι ουσιαστικό. Μια απ' τα ίδια. Αντί για τζατζίκι, έχουν βάλει σως μαδέρα για πιο μοντερνιά.

Σπύρος Ντόβας είπε...

@chris: Ίσως να μην έχετε πειστεί ότι η ΦΣ είναι κάτι ουσιαστικό, γιατί δεν είχατε επαρκείς ευκαιρίες να ακούσετε για τους σκοπούς μας, τις θέσεις μας, να μην έχετε επαρκείς πληροφορίες για το ποιοι είμαστε, τι μας κινεί, πόσο σοβαρά εννοούμε αυτά που λέμε και πόσο δεσμευμένοι είμαστε στο να προσπαθήσουμε να φέρουμε το επιδιωκώμενο αποτέλεσμα.
Αν επιθυμείτε να εξετάσετε την εναλλακτική που η ΦΣ σας παρέχει, μην διστάσετε να μας ζητήσετε ότι θεωρείτε απαραίτητο για να μας κρίνετε δίκαια.

Σοφία είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Σοφία είπε...

Ότι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων μαγειρεύονται, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Άλλωστε η στατιστική είναι η επιστήμη που μπορεί να σου αποδείξει ό,τι θες.

Ακόμα και να μην προσπαθείς να αποδείξεις κάτι, αν σκεφτείς ότι η δηγματοληψία δεν είναι ποτέ πραγματικά τυχαία, και οι περισσότεροι από αυτούς που ασχολούνται με έρευνες δεν ξέρουν την τύφλα τους, καταλαβαίνεις πως τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι στην καλύτερη περίπτωση ενδεικτικά και σπανίως αποδεικτικά.

philos είπε...

Chris, καλώς ή κακώς δεν πάμε για "δεξια παρενθεση". Αυτά που σας μετέφερα είναι από πρώτο χέρι από γνωστο τηλεοπτικό γκαλοπολόγο. Τώρα αν όπως λέει και η Σοφία σωστά ότι μπορείς να δείξεις με την Στατιστική ότι θες, δεν απέχει και πολύ από την αλήθεια, αλλά μέχρι στιγμής δεν δείχνουν να αλλάζουν τα πράγματα.
Ο Σπύρος πολύ απλά λέει ότι για να κρίνεις δίκαια κάτι καινούριο χρειάζεται να ψάξεις λίγο περισσότερο. Συμφωνώ μαζί του. Εγώ είμαι φιλελεύθερος από κούνια. Σίγουρα δεν θα δυσκολευόμουν να πειστώ για τις θέσεις ενος κόμματος σαν αυτού της ΦΣ. Ένας αριστερός ή ένας σοσιαλιστής, ή κρατικιστής, ή ακροδεξιός, θα δυσκολευοταν πολύ να πειστεί να προσεγγίσει ένα τέτοιο κόμμα, οχι τόσο γιατί θα νομίζει ότι θα διαφωνεί de facto με τις περισσότερες θέσεις ενός φιλελεύθερου κόμματος, αλλά γιατί ο όρος φιλελεύθερος είναι ταμπού απο μόνος του όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παντού.
ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛΛΛΟΣΣΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ κάποιες φιλελεύθερες πολιτικές κυρίως σε θέματα ανοίγματος των αγορών! Είθιστε τα so called σοσιαλιστικά κόμματα να κατηγορούν τα so called δεξια κόμματα για φιλελεύθερες ή για να είμαστε πιο ακριβείς νεο-φιλελεύθερες πολιτικές, ενώ στην ουσία δεν κυβερνά πουθενά στον κόσμο κόμμα με καθαρή φιλελεύθερη αντίληψη και πρακτικές.
Παντού ημίμετρα και πολιτικές ορισμένες από βραχυπρόθεσμα εκλογικά συμφέροντα.
Μία καθαρή φιλελεύθερη φωνή απαλλαγμένη από πατρόνους και εκλογικές σκοπιμότητες χρειάζεται σε ένα κοινοβουλιο όσο χρειάζεται ένα αριστερό ή ένα οικολογικό κόμμα ή ακόμα και ένα ακροδεξιό κόμμα.

Για να εκφράζεται ο καθένας μας καθαρά αναλογα με το από ποιον αντιπροσωπεύεται. Υπάρχουν από όλα τα κόμματα και στην Ελλάδα, αλλά επιμένουμε και ψηφίζουμε μεταξύ 3-4 κάθε φορά. Και ο λόγος απλός γιατί αυτά μας εκφράζουν.
Να έχουμε πάντα λίγο άκρες με τα κόμματα εξουσίας, για να μπορούμε να κάνουμε το ρουσφετάκι μας, να σβήσουμε την κλήση, να πάρουμε την επιχορήγηση κλπ κλπ κλπ...
Αν δεν είσαι τέτοιος άνθρωπος, ιδού η απόδειξη: ΨΉΦΙΣΕ ένα εξωκοινοβουλετικο κόμμα και όχι μόνο. ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΣΟΒΑΡΑ να το φέρεις και μέσα στη Βουλή. Αλλιώς μην ξανακούσω γκρίνιες και βασικά μην ξανακούσω ότι το λευκό ή άκυρο είναι άποψη!
Πέρα από ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ είναι!

Σοφία είπε...

Προσωπικά δεν με ενοχλεί καθόλου να ψηφίζει κάποιος συνειδητά τα κόμματα εξουσίας, αν και δε νομίζω ότι τα ψηφίζουν όλοι με μόνο σκοπό τα ρουσφέτια. Με ενοχλούν ιδιαίτερα αυτοί που παραπονιούνται για την κυβέρνηση ενώ οι ίδιοι έχουν ψηφίσει το κυβερνών κόμμα (και θα το ξαναψηφίσουν δαγκωτό έτσι κι αλλιώς στις επόμενες εκλογές). Αφού την ψήφο σου την έχουν δεδομένη, τι αξία έχει η διαμαρτυρία σου; Καμία απολύτως.

Αλλιώς μην ξανακούσω γκρίνιες και βασικά μην ξανακούσω ότι το λευκό ή άκυρο είναι άποψη!

Συμφωνώ 100% ότι το λευκό δεν είναι άποψη, ή μάλλον είναι η άποψη που λέει "δεν με ενδιαφέρει ποσώς ποιός θα κυβερνήσει". Συνεπώς δεν μπορώ να καταλάβω πώς κάποιος που έχει ψηφίσει λευκό μπορεί να έχει παράπονο μετά. Αφού εναλλακτική λύση δεν έχεις να προτείνεις, σκάσε και κολύμπα, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές!

Ανώνυμος είπε...

Δημοσιευση πρωτογενων στοιχείων για τις σχετικες ερευνες. Η μόνη λύση στο προβλημα (εφόσον φυσικα δημοσιευονται τα πραγματικα πρωτογενή στοιχεία).
Δεν καταλαβαίνω τη στάση γκαλοπατζή που κάνει εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος και βάζει στοιχημα εδώ και μήνες για το εκλογικο αποτέλεσμα. Δεν φοβαται τιποτα?
Τα γκαλοπ σημερα στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται σαν εργαλεία "νουθεσίας" και "ποδηγέτησης" εκλογικού αποτελέσματος. (Τηλεφωνικα γκάλοπ εκτίμησης εκλογικου αποτελέσματος χωρίς δεδομένη ημερομηνία εκλογών δεν είναι αξιόπιστα)

philos είπε...

Φίλε Ανώνυμε, ο γκαλοπατζής δεν είναι σαν τον Πόντιο στο ανέκδοτο που βάζει στοίχημα ότι κάθε φορά που βλέπει την ίδια ταινία, αυτή θα έχει διαφορετικό τέλος και ο πρωταγωνιστής εν τέλει δεν θα πέσει από το άλογο. Εδώ δεν φοβούνται άλλοι και άλλοι.
Εδώ στην Ελλάδα επιμενουμε και ψηφίζουμε χρόνια τώρα τους γόνους πολιτικών τζακιών ενώ κωλώνουμε να ψηφίσουμε ένα άνθρωπο που μπορεί να έχει με την καριέρα του αποδείξει ότι μπορεί να διοικήσει απείρως καλύτερα από κάποιοιν που δεν έχει δουλέψει ποτέ στην ζωή του...
Τα γκάλοπ τώρα για να επανέρθουμε σοβαρά, δείχνουν τάσεις και οι γκαλοπατζήδες ερμηνεύουν αυτές τις τάσεις. όταν αυτό το κάνουν μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας και χωρίς διάθεση να γλείψουν αυτιά, λένε αλήθειες οι οποίες δύσκολα πέφτουν έξω. Δυστυχώς! Τα πραγματικά πρωτογενή στοιχεία ελάχιστη διάφορα έχουν εν τέλει με τα δημοσιοποιημένα και αυτό για να αφαιρεθουν οι λεγόμενες πλασματικές απαντήσεις που δίνουν κάποιοι ερωτώμενοι.
Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι τα τηλεφωνικά (αν είναι σύντομα και λιτά) είναι πιο αξιόπιστα από τα door to door.