23 Απρ 2007

Η τιμή του Μίκυ Μάους!

Και επειδή έχουμε εξαντλήσει όλα τα υπόλοιπα σοβαρά θέματα των ημερών νομίζω ότι είναι ώρα να ασχοληθώ, με ένα πολύ ιδιαίτερο αλλά θεωρώ εξίσου πολύ σημαντικό θέμα όπως είναι αυτό της αύξησης της τιμής της εβδομαδιαίας έκδοσης του Μικυ Μάους.
(κάγκελο μου μείνατε,ε?!?)

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και χωρίς καμία άμεση προειδοποίηση η τιμή του εβδομαδιαίου Μίκυ Μάους αυξήθηκε κατά 30 λεπτά ή 25%!!! Και λέω χωρίς άμεση προειδοποίηση γιατί εμμέσως, μιας και χρόνια στο κουρμπέτι, είχα πάρει .... το μήνυμα.

Απο τον Φεβρουάριο, και όλο τον Μάρτιο το περιοδικό εκδιδόταν με την προσθήκη διάφορων "δώρων - προσφορών" που δεν δινόντουσαν προαιρετικά, όπως πχ πράττουν οι εφημερίδες με τις διάφορες "προσφορές" τους, αλλά υποχρεωτικά. Το τρισδιάστατο ημερολογιο, τα μαγνητάκια, τα αποκριάτικα γυαλιά, κ.ο.κ.... Οι τιμές ανα εβδομάδα ποικίλλαν. Αν θυμάμαι το ημερολόγιο είχε τιμη 6€ και έψαξα και 10 περίπτερα να το βρω γιατί είχε γίνει ανάρπαστο!

Όταν σταματήσαν οι προσφορές, η τιμή του Μίκυ από 1,2€ είχε πάει στα 1,5€!!!
Μετά από 2 μήνες προσφορών ποιος να θυμόταν πόσο είχε το περιοδικό σκέτο χωρίς χαζοδωράκια? Ελάχιστοι και οι περισσότεροι είναι τόσο φανατικοί αναγνώστες, που θα συνεχίζουν να το αγοράζουν όσο ψηλά και να πάει η τιμή του!

ή μήπως όχι....

αυτό το εξώφυλλο το θυμάμαι μαζί με πολλά άλλα που μπορείτε να βρείτε στο mycomics.gr

Αν κάτι έμαθα όλα αυτά τα χρόνια διαβάζοντας Μίκυ και πιο συγκεκριμένα τις ιστορίες με τον θείο Σκρούτζ είναι να κοιτάζω χρόνια μπροστα....

Ως άλλος Σκρούτζ, θα σας υπενθυμίσω με στοιχεία, ότι αν συνεχίσουν να αυξάνουν με αυτό τον ετήσιο ρυθμό την τιμή του περιοδικού, ότι σε 30 χρόνια από σήμερα, ο μέσος Έλληνας με σημερινό ετήσιο εισόδημα 18.250€ (στοιχεία 2005 απο την ΕΣΥΕ και υπολογίζοντας 5% αύξηση το χρόνο) θα θέλει το 95,82% του ετήσιου εισοδήματος του για να μπορεί να αγοράζει όλο το χρόνο το απλό εβδομαδιαίο τεύχος του Μίκυ.

Δείτε εδώ τους σχετικούς υπολογισμούς μου.

Κοινώς ή δεν θα έχουμε λεφτά για αγορά Μίκυ ή όπως λέει και ο θείος Σκρούτζ, αν συνεχίσετε έτσι κύριοι υπεύθυνοι θα χρεωκοπήσουμε σε 30 χρόνιααααα!!!!!!!!

Επίλογος.
Δεν τρέφω αυταπάτες για το πόσο ρεαλιστική θα έπρεπε να είναι η τιμή ενός περιοδικού κόμικ σήμερα. Αλλά δεν μου αρέσει η κοροϊδία και κουτοπονηριά των Ελλήνων εκδοτών (και κάθε έμπορα), οι οποίοι ντρέπονται να αναγγείλουν την αύξηση της τιμής μίας έκδοσης και χρησιμοποιούν το πανάρχαιο κόλπο της μακρόχρονης προσφοράς. Κάτι παρόμοιο που κάνουν πχ τα σαμπουάν με τα εξτρά 100ml προϊόντος, τα οποία και αγοράζουμε προσαυξημένα (χωρίς να μας γίνονται δώρο) και μετά ξανακυκλοφορεί η συσκευασία, χωρίς τα 100ml, αλλά με την τιμή που είχε και με τα 100ml μαζί!

Από ότι φαίνεται η ακεραιότητα του Μίκυ Μάους δεν σας δίδαξε τίποτε όλα αυτά τα χρόνια...


... πιο πολύ φαίνεται να σας "άγγιξε" η προσωπικότητα του Σκρούτζ!

18 σχόλια:

Σοφία είπε...

Συμφωνώ 100% για τις κρυφο-αυξήσεις και τις εμπορικές κουτοπονηριές, αλλά θα σχολιάσω κάτι άλλο: Μίκυ Μάους με τιμή 4 δραχμές?!! Λιποθυμώωωωωωωωωω

Recursos para tu blog - Ferip - είπε...

I, Philos!!!!
Come and look at my country!
Is a nice place!

Saludos Argentinos!

Ανώνυμος είπε...

E, Philos
Nice work!
I love all bloggers work

philos είπε...

Εγώ Σοφία μου, στις 5 δρχ τον πρόλαβα και κάθε φορά που αυξανόταν η τιμή του με πλήγωνε!

philos είπε...

Hi Feripula.
If you could find me a good job as an engineer in Argentina, I would come in a minute!
;)
I have met many people who have worked there and they told me very good words about the country and the people. It is really a very nice place!
Thank you for your visit.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο και πάλι πολυαγαπημένε μας εκπληκτικέ, θαυμάσιε και πανέμορφε blogger, που περιφρονείς τα ειρωνικά σχόλια όλων αυτών των σχολιαστών - τύπου Dealsend - που σε φθονούν και σε ζηλεύουν για την πολυεθνικότητα και πολυπολιτισμικότητά που έχει κατακτήσει - με πολλούς κόπους πρέπει να σου αναγνωρίσουμε - το απίστευτου κάλους (sic) ιστολόγιο σου!
Εύγε πολυχρονεμένε μας Φίλε, που διδάσκεις αληθινό ήθος στους νέους ιστολόγους, που έχουν το υπέρτατο θράσος να κάνουν χαμηλού επιπέδου χιούμορ στα ποστ σου!!!

;DDD

p.s. Ήμουν σίγουρος ότι μόλις το έβλεπες θα απαντούσες έτσι φίλε μου! Θέλω να ελπίζω να μην αποδειχτεί μία παρόμοια περίπτωση DS.

Debby είπε...

Πως φαίνεται ο άνθρωπος που ανησυχεί για το κόστος ζωής του που θα ανέβει κατακόρυφα μόλις ο μπέμπης μάθει να ζητάει το Μικι Μάους του! :-)
Μπας και στο ζητάει ήδη???

.liketobite είπε...

Philos, έπιασες άπατο θέμα! Πραγματικά θυμάμαι εκείνες τις τιμές και φρικάρω με την ευκολία που δίνω 2,5-3,5 ευρώ για να αγοράσω σήμερα ένα περιοδικό της μικρής. Αλήθεια πόσος ήταν τότε ο μέσος μισθός; Ας πούμε το '78 που ήμουν 10 χρονών;

philos είπε...

Αγαπητή μου Debby, o μεγάλος είναι που παίρνει αδιαλλείπτως με θρησκευτική ευλάβεια όλα τα τευχη του εβδομαδιαίου Μίκυ και του ΚΟΜΙΞ!
Ο μικρός, και ναι αυτό το λέω με μεγάλη συγκίνηση, στο περίπτερο αυτή την Κυριακή, και από όλο αυτό το πλήθος περιοδικών στα stands, εντόπισε κάποιος παλαιούς Μικυ Μάους και διάλεξε έναν που είχε εξώφυλλο τον Μίκυ με τον Γκούφυ, που ειναι και οι αγαπημένοι του ήρωες!
Το μήλο έπεσε...

Μισθούς δεν θυμάμαι liketobite, γιατί και εγώ ημουν 7 τότε, αλλά θυμάμαι από τις παρέες μου ότι ήταν δεν ήταν φτηνό χόμπι το να συλλέγω περιοδικά Μίκυ, γιατί όλοι ερχόντουσαν σπίτι μου να διαβάσουν το τελευταίο τεύχος!

CyberEddie είπε...

Τα έχω σκίσει τα κόμικ , ωσαν πιτσιρικάς, και μπορώ να πώ ότι ήταν πολύ ωραίες οι στιγμές που αναπολώ χαμένος με τη μούρη μέσα σε ένα από αυτά τα κομικο-ονειροπολήματα. Η τιμή ηταν άσχετη. Λεφτά ποτέ δεν είχα πολλά, αλλά τότε δεν με ένοιζαν τα κότερα, μέ ένοιαζε μόνο να γεμίσω το χρόνο μου με λίγα ακόμα δημιουργικά όνειρα. Σε ένα κόσμο που δεν έχει λόγο ύπαρξης ένας μεγάλος [ανεξαρτήτου ηλικίας].

Αφιερώνω και εγώ λοιπόν όλα αυτά τα τεύχη που έχω διαβάσει στους νέους που σκοπεύουν να μείνουν νέοι για πάντα ... όπως και εσύ ...

Σοφία είπε...

Εγώ πάντως αυτή θα την έσβηνα. Μήπως είμαι κυνική;

philos είπε...

Ειρήνη υμίν, Σοφία μου!
Έχω σαν αρχή να μην σβήνω τίποτα.
Κάθε σχόλιο είναι μέρος της ιστορίας.

CyberEddie είπε...

..και ο καθένας μας δείχνει την παιδεία του, ειδικά, κρυμμένος πίσω από την ανωνυμία ...

philos είπε...

Σωστός, Ανδρέα!

Ανώνυμος είπε...

Καλα,σοβαρολογουμε τωρα?Το Μικυ Μαους ηταν,ειναι και θα ειναι το περιοδικο με την χαμηλοτερη τιμη.Ειχε τουλαχιστον δεκα χρονια να αυξηθει η τιμη του.Μην λεμε και οτι θελουμε

Ανώνυμος είπε...

Καλοί οι υπολογισμοί, αλλά το Μίκυ Μάους είχε να αυξηθεί από τον Γενάρη του 2002 (απο 400δρχ πήγε 1,2 Euro)....

philos είπε...

Αγαπητοί ανώνυμοι φίλοι, στο ποστ αυτό η διάθεση μου ήταν να σατιρίσω λίγο με στυλ Σκρουτζ την αύξηση της τιμής του περιοδικού και φυσικά να επισημάνω και να σχολιάσω τον τρόπο και όχι τον λόγο με τον οποίο αυξήθηκε η τιμή του περιοδικού πέρσι.

Γενικά αγοράζω περιοδικά. Πολλά περιοδικά. Από μικρό παιδί. Και μπορώ να διαπιστώσω ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρώ ότι οι τιμές τους έχουν πέσει υπολογίζοντας και τον αντίστοιχο πληθωρισμό. Οι 400 δρχ τότε ήταν σίγουρα πιο ακριβές από το 1,5 € σήμερα. Αλλά αυτό είναι κάτι που έχει παρατηρηθεί σε όλο σχεδόν το περιοδικό τύπο στην Ελλάδα και όχι προσπάθεια του ελληνικού Μικυ Μαους.
Και για να αποδίδουμε και τα του Καίσαρως τω Καίσαρι, τα τελευταία χρόνια από άποψης ιστοριών το Μίκυ Μάους έχει πάρει και πάλι τα πάνω του, αν όχι σε όλα, πάντως στα περισσότερα τεύχη. Και μάλιστα είναι καλό που η κάθε έκδοση (Κλασσικά, εβδομαδιαίο, μηνιαίο, κομιξ, αλμανακο)διατηρεί το δικό της ξεχωριστό στυλ σε επίπεδο ιστοριών.

maria vamv είπε...

γνωριζει κανεις που μπορω να βρω το πρωτο τευχος του μικυ και ποσο κοστιζει περιπου?