16 Απρ 2007

Μια ωραίαααα ΑΑΑΑΑΑΑΑ πεταλούούδα!

Την προηγούμενη Κυριακή που βρέθηκα στον Στενύκλαρο Μεσσηνίας, στο σπίτι που έλαβε μέρος το πασχαλιάτικο γλέντι κάποια στιγμή μας φωνάζει η μητέρα της φίλης που μας προσκάλεσε, να δούμε με το μικρό μία τεράστια πεταλούδα που καθόταν έξω στον τοίχο.

Γενικότερα αυτή την περίοδο ο μικρός είναι σε μια φάση, που του αρέσει να κοιτάει και να μαθαίνει όλα τα ζωάκια, πουλάκια, έντομα, ψαράκια κλπ, κλπ.
Παίρνω τον μικρό από το χεράκι για να δουμε την όμορφη πεταλούδα και βγαίνουμε έξω από το σπίτι. Με το που γυρνάμε το κεφάλι μας αριστερά, βλέπουμε την πεταλούδα-γκοντζίλα!



Για να καταλάβετε το μέγεθός της, συγκρίνετέ την με τους διακόπτες στο πλάι σε αυτή την φωτογραφία, που έχω ανεβάσει και στο flickr.


Τετοια πεταλούδα μόνο στον Αμαζόνιο περίμενα ότι θα έβλεπα! Απομάκρυνα αμέσως το μικρό που πήγε να την αγγίξει, και αναζήτησα την φωτογραφική μου μηχανή (η οποία παρεπιπτόντως είναι η Canon IXUS izoom, γιατί εκτός του ότι είχε άπαιχτο design, και άρστη τιμή πέρσι που την αγόρασα, βγάζει φωτογραφίες με εκπληκτικά χρώματα!! Ακούτε εκεί στην CANON μωρέ, ή τσάμπα ωρύομαι!?!)

Η πεταλούδα παρέμεινε εκεί όλη την ημέρα, χωρίς να κουνηθεί. Από ότι καταλαβατε πρέπει να είναι ένα είδος νυχτο-πεταλούδας και μάλλον την ημέρα κοιμάται και μάλιστα βαριά, γιατί έτσι δυνατά που έπαιζε η μουσική στο γλέντι, εχω την εντύπωση ότι πρέπει να απομακρύνθηκε κάθε είδος της πανίδας σε απόσταση χιλιομέτρων γυρω από το σπίτι.

Έψαξα λίγο στο flickr, και βρήκα κάποιες αρκετά παραπλήσιες πεταλούδες τις Caligo eurilochus - Owl Butterflies (από την Κόστα Ρίκακαι και από τον Ζωολογικό του Μόντρεαλ).

Αν παρακολουθεί κανας εντομολόγος ας μου πει και μένα του παιδιού της πόλης, αν είναι λογικό να βρίσκει κανείς πεταλούδες τέτοιου μεγέθους στην ελληνική ύπαιθρο, γιατί ένα μικρό σοκ το έπαθα η αλήθεια είναι!

Last update:
Ο Κλέαρχος με ενημερώνει και για ένα ακόμη site που έχει φωτογραφίες και υλικό για τις νυχτοπεταλούδες (moth στα αγγλικά). Σε μία φωτό δείχνει δύο Saturnia (Saturnia) pyri ή πιο απλά δύο Great Peacock Moth (μεγάλες παγωνο-νυχτοπεταλούδες) να ζευγαρώνουν στο Γύθειο!

8 σχόλια:

phivos είπε...

Συνηθισμένη νυχτοπεταλούδα είναι. Ακόμα και μέσα στην Αθήνα απαντάται. Οταν ήμουν πιστιρικάς (...αιώνες πριν!), έβλεπα κάμποσες στον κήπο του σπιτιού. Από τέτοια εποχή, μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Το ονομά της δεν το ξέρω, αλλά θυμάμαι ότι έχει πολύ πούδρα στα φτερά, όπως άλλωστε οι πιο πολλές νυχτοπεταλούδες.

Αλλά όπως λες, καλύτερα να μάς φωτίσει κανείς πιο γνώστης...

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά η πεταλούδα αυτη αναδυκνείεται εντυπωσιακά, το κάδρο είναι σχεδόν παραμυθένιο, ενω κατι μου λεει οτι δούλεψες με χαμηλο ISO για να αποδώσεις τέλεια τις χρωματικές λεπτομερειες.

Η Canon θα πρεπει να ειναι περηφανη που υπαρχουν καλλιτεχνες που εκμεταλευονται στο επακρο τις τεραστιες δυνατοτητες μιας τετοιας κάμερα....φαντασου ομως να ειχες και την EOS?

Dear Canon please follow the link
www.dealsend.wordpress.com

philos είπε...

Έχω δει ζωύφια και ζωύφια στην Πάρνηθα που μένω. Και την παλιά Αθήνα την θυμάμαι. Αλλά τέτοιου μεγέθους νυχτοπεταλούδα δεν είχα ματαξαναδει! Μια νυχτερίδα που έπιασα ένα βράδυ, με ανοιχτά φτερά, ήταν λίγο μικρότερη!

εεεεε...... (ξύνω κεφάλι!) ναι, ναι έτσι είναι, όπως τα λέει ο Dealsend, κύριοι αρμόδιοι!
Και μέσω αυτής της στήλης κατακεραυνώνω τον φίλο μου τον Κλέαρχο που αγόρασε κάμερα της Olympus!!!!
OYOYOYOYOY SIXSIXSIX!

Klearchos είπε...

Η καλύτερη φωτογραφική μηχανή είναι η Olympus SP 550UZ (Αν με ακούτε στην Olympus δεν έχω αγοράσει ακόμα θηκούλα)

philos είπε...

Κλέαρχε βρήκα ήδη και έναν ακόμη που έχει παρόμοια φωτογραφία από Ελλάδα!
Δες εδώ

Klearchos είπε...

Κύριοι, ο βιολόγος της γειτονιάς σας σας ανακοινώνει ότι είδατε μια νυχτοπεταλούδα Saturnia puri ή κοινώς Large Emperor...

philos είπε...

Thank you Klearchos.
I love you.

ωχ μου μεινε κουσούρι...!

Klearchos είπε...

Δείτε και στην Wikipedia: Saturnia Pyri