15 Ιαν 2007

Προς όλους τους πολέμιους της αναθεώρησης του άρθρου 16.

Αφιερωμένο εξαιρετικά...

Διαβάζω στην "Ελευθεροτυπία της Κυριακής" στις 14.01.07

"Η κόρη του Π. Ευθυμίου Σελήνη έφυγε απευθείας μετά το λύκειο για σπουδές στο Λονδίνο. "
Διαβάστε εδώ τις απόψεις του κ. Ευθυμίου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στις 11.06.06 στην ίδια εφημερίδα.

"Οι κόρες του Κ. Σημίτη έχουν περάσει και οι δύο από το Λονδίνο. Η Φιόνα, που είναι ζωγράφος, έκανε μεταπτυχιακά στην Ιστορία της Τέχνης και η Μαριλένα (έχει σπουδάσει στο Πολιτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών) έκανε μεταπτυχιακά στο Columbia της Νέας Υόρκης και στο London School of Economics, όπου έκανε και το διδακτορικό της."
Διαβάστε το "Το όχι του καθηγητή" στο ίδιο φύλλο. Λέει χαρακτηριστικά το άρθρο:
"Ο πρώην πρωθυπουργός δεν δαιμονοποιεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ομως, ως παλιός ακαδημαϊκός που πέρασε τη μισή του ζωή στα έδρανα του Παντείου ,[θυμηθείτε το οικονομικό σκάνδαλο στην Πάντειο, για το οποίο φυσικά και δεν έχει την παράμικρη ανάμιξη ο Σημίτης, αλλά δείχνει το ποιόν ορισμένων εκ των ΔΕΠ, οι περισσότεροι εκ των οποίων παρεπιπτόντως βρίσκονται στις θέσεις τους μέχρι και σήμερα] είναι οπαδός των ίσων ευκαιριών στη δημόσια εκπαίδευση.
Αυτό που για εκείνον προέχει είναι η αναμόρφωση του δημόσιου πανεπιστημίου σε τέτοιο βαθμό, ώστε, ακόμη κι αν λειτουργήσουν τελικά -κάποτε- ιδιωτικά ΑΕΙ, να μην απειλείται κανείς από αυτά. «Γι' αυτό και διαφωνώ με τη συζήτηση για το 16. Γιατί μ' αυτή τη συζήτηση βλέπουμε το θάμνο και χάνουμε το δάσος», απαντά σε όσους τον ρωτούν για τη σθεναρή του αντίδραση. Η διαφωνία του όμως έχει και ένα διαφορετικό -ποιοτικό- υπόβαθρο: Στο μυαλό του το πανεπιστήμιο δεν είναι απλά χώρος απόκτησης γνώσεων αλλά τόπος ιδεολογικής ζύμωσης. Κι αυτό, όπως λέει, «κανένας μεταπράτης της εκπαίδευσης δεν μπορεί να το προσφέρει». [που είπαμε σπούδασε η κόρη σας?]
Αντιγράφω και από το Βιογραφικό του Σημίτη στην Wikipedia:
"Ο Κώστας Σημίτης σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Μάρμπουργκ της Δυτικής Γερμανίας και οικονομικά στο London School of Economics and Political Science. Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως διδάκτωρ της Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ το 1959. Δίδαξε ως υφηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας το 1971 και συνέχισε ως τακτικός καθηγητής του Εμπορικού και Αστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Γκίσεν από το 1971 έως το 1975. Το 1977 εξελέγη τακτικός καθηγητής στην Πάντειο Σχολή (το σημερινό Πάντειο Πανεπιστήμιο)."

"Η μεγάλη κόρη του Ν. Κωνσταντόπουλου, η Ζωή, σπούδασε νομικά στην Αθήνα και έκανε μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης."

και το έσχατο αλλά μακράν το καλύτερο...

"Σπουδές σε ιδιωτικά ιδρύματα ή απευθείας στο εξωτερικό έκαναν και τα παιδιά των ηγετών της αριστεράς. Η κόρη της Αλέκας Παπαρήγα, Βασιλεία, επέλεξε το Deree, για να σπουδάσει Οικονομικά, ενώ οι δυο κόρες του Αλ. Αλαβάνου προτίμησαν τα βρετανικά πανεπιστήμια για να σπουδάσουν Κοινωνική Ανθρωπολογία και Καλές Τέχνες. "
Να κάνω και σχόλιο?
Περιττεύει.

Αυτά τα γράφω και τα αφιερώνω σε όλα εκείνα τα παιδιά που τρέχουν από πίσω από τα κόμματα της Αριστεράς, κατεβαίνοντας σε διαδηλώσεις, εισπνέοντας άπειρα χημικά όταν συγκρούονται με την αστυνομία, γιατί πραγματικά πιστεύουν ότι η Αριστερά θα φέρει την επανάσταση στην Ελλάδα.

Παιδιά μάλλον λάθος αρχηγούς βρήκατε για τις επαναστάσεις και τα οράματα σας!

Όλα τα παραπάνω τα γράφω για να μην ξεχνάμε ποτέ ότι στην πολιτική δεν πρέπει να είσαι μόνο αυτό που επικαλείσαι αλλά και αυτό που πράττεις. Δυστυχώς σήμερα έχουμε μία τάση να ξεχνάμε τις πράξεις των πολιτικών. Να τους δίνουμε ασυλία. Να τους αντιμετωπίζουμε όπως οι οπαδοί την αγαπημένη τους ομάδα και όχι αντικειμενικά και ως συγχρονοι σκεφτόμενοι πολίτες.

Όταν (και λέω όταν γιατί είμαι φύσει αισιόδοξος) κάποτε ξυπνήσουμε από τον λήθαργό μας, θα διαπιστώσουμε ότι θα έχουμε αποκτήσει και πολιτικούς ηγέτες που πραγματικά θα αξίζουν.

p.s. Συγγνώμη διάβασα καλά, το μικρό όνομα της κόρης της Παπαρήγα?
Βασιλεία, έτσι δεν γράφει? Όχι Βασιλική ή Βίκυ ή Βάνια, αλλά Βασιλεία?

ΟΚ, just checking!

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει, είσαι τρισμέγιστος, τι να λέμε τώρα, κρίμα που δεν έχω εφημερίδα να σε κάνω διευθυντή σύνταξης, φύλλο δεν θα έμενε.

Κέλλυ Μπουσουλοπουλου είπε...

Kαλημερα σας και καλη χρονια σε σενα και στην οικογενεια σου!!!Τα φιλια μου στο διαδοχο...

Οσον αφορα το θεμα στο post οθδεν σχολιο...γιατι σπουδαζω και στο εξωτερικο και μεροικοι θα σπευσουν να πουν οτι τα λεω οπως με συμφερει...!

Eleni63 είπε...

Να μου επιτρέψεις να συμπληρώσω στα όσα σωστά επισημαίνει ότι το Πάντειο ιδρύθηκε ως ιδιωτική σχολή και έγινε δημόσια τα τελευταία χρόνια. Η Χώρα είχε άλλες δύο ιδιωτικές σχολές.

philos είπε...

argyrenia, δεν έχω σκοπό να αλλάξω επάγγελμα, αλλά αν εσύ επιθυμείς να αποκτήσεις εφημερίδα, στο εύχομαι ολόψυχα, αν και το blogging τα επόμενα χρόνια πιστεύω θα αποκτήσει άλλη δυναμική πολύ μεγαλύτερη από αυτή που έχουν σήμερα οι εφημερίδες.

Anatoli, Καλή χρονια και σένα σου εύχομαι, και ... καλή επιτυχία στις εξετάσεις σου! Θα δώσω τα φιλιά σου στον διάδοχο, γιατί σήμερα τα έχει ιδιαίτερη ανάγκη μιας και τον πονάνε τα δοντάκια (βγάζει τραπεζίτη) και είναι λίγο κακόκεφος!
όσο για το ότι σπουδάζεις στο εξωτερικό, πες ότι θες. Εγώ πιστεύω ότι εσύ και οι γονείς σου πήρατε την καλύτερη απόφαση. Εγώ όταν έδινα Πανελλήνιες είχα ήδη κάνει τα χαρτιά μου για Αγγλία και με είχαν ήδη δεχτεί σε δύο Πανεπιστήμια. Δεν πήγα γιατί πέρασα με την πρώτη Πολυτεχνείο. Το αποτέλεσμα ότι έκανα τον διπλάσιο και βάλε χρόνο να πάρω πτυχίο, γιατί έχασα σχεδόν 2-3 χρόνια από τις καταληψεις και τις απεργίες, συν ότι έχασα κάθε ενδιαφέρον για τη σχολή μου στην πορεία... Ευτυχώς που ξαναβρήκα το ενδιαφέρον για το αντικείμενο των σπουδών μου στην δουλειά που είμαι τώρα.

philos είπε...

Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες Ελένη, δεν τις ήξερα!

bbchris είπε...

Το ανέκδοτο με την Παπαρήγα κυκλοφορεί στην πιάτσα απ' την εποχή των βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία.
Τότε είχε επισημανθεί το γεγονός ότι κατηγορεί τους Αμερικάνους ως φιονιάδες των λαών αλλά την κόρη της την στέλνει στο Αμερικάνικο Κολλέγιο!!!! :-)

philos είπε...

Πέρασε πρώτα από το Κολλέγιο και μετά απο το Deree η Δις Βασιλεία!!!!

Στη Σπάρτη που φημίζεται για τα βασιλικά της ονόματα, μέχρι Αμαλία και Φρειδερίκη έχω ακούσει. Βασιλεία ποτέ!

Βρε μπας και εννοούν την άλλη,...
την Παπαρήγα την Καλή?
;pp

antvol είπε...

Είσαι στην καρδιά του θέματος: Την προκλητική διάσταση λόγων και έργων της πολιτικής μας τάξης.

Και στην ασυλία που η τάξη αυτή απολαμβάνει για την ασυνέπεια αυτή από τη μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας.


Ασυλία που, στην εποχή της πληροφόρησης, μου είναι εξαιρετικά αδικαιολόγητη.

Έτσι ακούμε κάθε μέρα φιλιππικούς υπέρ:

α/ της δημόσιας υγείας, ενώ η τάξη αυτή, και βέβαια οι συγγενείς τους, νοσηλεύονται σε ιδιωτικές κλινικές ή σε δημόσιες, αλλά με συνθήκες ιδιωτικών.

β/ της δημόσιας παιδείας, όταν ούτε απέξω από δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα δεν περνάνε.

γ/ της ανόδου των ετών συνταξιοδότησης, όταν οι βουλευτές συνταξιοδοτούνται με ούτε τέσσερα χρόνια "δουλειάς".

δ/ των δημόσιων μέσων μεταφοράς, όταν ούτε σε ταξί δεν μπαίνουν.

Θα μπορούσα να συνεχίσω για ώρα. Σέβομαι τον χώρο και σταματώ.

philos είπε...

Φιλε Antvol, συμφωνώ τόσο πολύ με τα σχόλιά σου, που άνετα θα τα έκανα νέο post!
Είναι πράγματα που πρέπει να ακούγονται συνέχεια, μπας και αλλάξουμε μυαλά και πάρουμε τις πολιτικές μας επιλογές αλλιώς...

ipodcrates είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ipodcrates είπε...

Τι υποκρισία αλήθεια...ΝΤΡΟΠΗ!