15 Νοε 2006

Προεκλογικές Δαπάνες....και μισθοί βουλευτών

Η αφορμή μου δόθηκε από το Post του Πέτρου Δημητρόπουλου στα έδρανα της Βουλής σχετικά με το τι παίρνει ένας βουλευτής.

Εκεί δημοσιεύει κάποια στοιχεία για τις αμοιβές των βουλευτών.
Επίσης πολύς ντόρος γίνεται σε εφημερίδες για τα όρια των προεκλογικών δαπανών.

Ρώτησα λοιπόν τον Πέτρο Δημητρόπουλο αν έχει κάποια πληροφόρηση για τα όρια αυτά και με ενημέρωσε τάχιστα και πλήρως, όπως βλέπετε παρακάτω:

Ιδού λοιπόν τι ισχύει:

"Οι προεκλογικές δαπάνες υποψηφίων βουλευτών ποικίλουν ανά περιφέρεια.

Για παράδειγμα, υποψήφιος βουλευτής μονοεδρικής περιφέρειας δικαιούται να δαπανήσει 15.000 ευρώ (μία μονάδα).

Υποψήφιος περιφέρειας με 2-7 έδρες δικαιούται να δαπανήσει επιπλέον 0,5 μονάδες ανά έδρα. Δηλαδή, στην τριεδρική Λέσβο θα δαπανήσει 30.000 ευρώ [=15.000ε+7.500ε+7.500ε)

Από την όγδοη έδρα και πάνω, επιπλέον 0,1 μονάδες ανά έδρα. Δηλαδή, στην Α' Αθηνών που έχει 17 έδρες, θα δαπανήσει έως και 75.000 ευρώ [=15.000ε+6χ7.500ε+10χ1.500ε]

Ο νόμος για τις εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων βουλευτών είναι ο 3023/2003 (άρθρο 14)
http://www.parliament.gr/ergasies/nomosxedia/ValidNomosxedio/x-xrhmacom-pap.pdf

Το ύψος της "μονάδας" καθορίζεται με υπουργική απόφαση, πέντε μέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών."

Δηλαδή στην Β' Αθηνών που είναι και η πολυπληθέστερη περιφέρεια και εκλέγει 42 βουλευτές ένας βουλευτής μπορεί να ξοδέψει 112.500 €.


φωτο: Omega Press Zouliatis via (clickhere.gr)

Τι χρήματα πραγματικά χρειάζεστε αν θέλετε να θεσετε υποψηφιότητα?
Σας λέω κάποια πράγματα που έχει πιάσει και το δικό μου αυτί...

Αν πάτε να βγάλετε φυλλάδιο για να διαφημίσετε πιτσαρία, στην ξεφτίλα θα χρειαστείτε 3.000€. Στην περίπτωση που θέλετε ένα φυλλάδιο σε πολυτελές χαρτί ημέρες εκλογών, υπολογίστε μέχρι και τα δεκαπλάσια ανάλογα με την περιφέρεια.

Αν νοικιάσετε 2-3 χώρους συν το πολιτικό γραφείο που ήδη συντηρείτε, υπολογίστε στην ξεφτίλα άλλα 5.000€ το μήνα (γιατί θα πάρετε μαγαζί γωνία και όχι κανένα χωράφι στην άκρη της πόλης) για ένα κατ’ ελάχιστο 3μηνο full προεκλογικού αγώνα.
Χρειαζόσαστε 2-3 Γκάλοπ για να δείτε που πατάτε, ειδικά αν είστε καινούριος, θα πρέπει να πληρώσετε και κανέναν image maker, αλλά σίγουρα θα πρέπει να υπολογίστε χρήματα για έναν εκπρόσωπο τύπου και ένα-δυο πρώην ή νυν συνδικαλιστές (κάνουν την καλύτερη δουλειά) για συγκεντρωσιάρχες και 5 κοπέλες για τηλέφωνα και άλλες αγγαρίες. Συν φαγητά, μεταφορικά και άλλα έξοδα γραφείου για όλους τους παραπάνω.
Να μην κάνω περαιτέρω ανάλυση των παραπάνω, αλλά σας λέω ότι 150.000 € είναι το minimum που θα συμβούλευε ένας έμπειρος εκλογο-σύμβουλος να ξοδέψετε αν θέλετε να έχετε κάποιες ελάχιστες πιθανότητες να βγείτε.
Υπάρχουν πάντα και παραδείγματα ανθρώπων που ξοδέψαν τα τριπλά και δεν πλασαριστήκαν ούτε ως πρώτοι αναπληρωματικοί. Αν πάλι έχεις τα πενταπλά και τα ξοδέψεις σοφά, μπορείς να κάνεις και μεγάλη έκπληξη.

Αν ξοδέψεις λιγότερα και εκλεγείς, είσαι το νέο μεγάλο πολιτικό ταλέντο του τόπου. Ένας νέος Καραμανλής, Παπανδρέου και βάλε! (για τους συχωρεμένους μιλάω, εννοείται!) Ή απλά το κόμμα έχει αναλάβει να σε στηρίξει ποικιλοτρόπως...


Συμπέρασμα.
Ρισκάρεις να ξοδέψεις μινιμουμ 150.000, για να βγάλεις μαξιμουμ 500.000 για τέσσερα χρόνια. Και μεταξύ μας οι βουλευτές έχουν σημαντικότατα έξοδα παράστασης.
Δηλαδή εσείς θα ξοδεύατε ποτέ για μια δουλειά που θα σας έδινε εισόδημα 30.000 € το χρόνο, δηλαδή για 4 χρόνια 120.000 €, το ποσό των 40.000 € για να πείσετε το νέο αφεντικό να σας προσλάβει. Και αν το κάνατε θα προσβλέπατε μόνο στον επίσημο μισθό της θέσης?

Αν απαντήσετε ναι, τότε θα πάω να ανοίξω μια τέτοια εταιρεία, για να πλουτίσω.
Αλλά επειδή πιστεύω ότι δύσκολα θα ρισκάρατε το 1/4 των μελλοντικών σας εισοδημάτων για μια θέση, τότε ας πάψουμε να κρυβόμαστε άλλο πίσω από το δακτυλό μας.


Ας απαιτήσουμε πλήρη απελευθέρωση του ορίου προεκλογικών δαπανών, αλλά με την προϋπόθεση, παραμονές εκλογών, να δίνονται στην δημοσιότητα όλες οι δαπάνες και οι οποίες θα πρέπει μέσα σε διάστημα 2-3 μηνών για όσους τελικά εκλεχθούν, να ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές.

Να ξέρει ο καθένας πριν πάει να ψηφίσει ότι αυτός που πάει να ψηφίσει έχει ξοδέψει τόσα...

Αν πάλι τότε βλέπατε βουλευτές να ξοδεύουν ποσά ίσα με το μισό ή και μεγαλύτερο ποσό από αυτό της αποζημίωσής που έχουν λαμβάνειν, θα συνεχίζατε να τους ψηφίζατε?


Αν ναι, τότε μην ξανακούσω κανέναν από εσάς να γκρινιάζει και να του φταίνε οι πολιτικοί, σας έφαγα! Να βλέπετε το δελτίο στο Star και να ασχολείστε μόνο με τους αγαπημένους σας celebrities και τίποτε παραπέρα. Θα είμαι και εγώ εδώ πάντα, να σας βάζω καμιά έξυπνη διαφημισούλα να ξεχνιόμαστε...

Αν πάλι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει όλη αυτή η κοροϊδία, ξέρετε πολύ καλά τι πρέπει να κάνετε. Απλά τολμήστε το!

Επίσης μην ξανακούσω βουλευτή να γκρινιάζει για την βουλευτική του αποζημίωση. Αν δεν τους φτάνει η βουλευτική αποζημίωση, όπως ακούμε συχνά πυκνά, γιατί δεν διαφημίζουν οι τράπεζες εκλογοδάνεια, όπως διαφημίζουν για όλους εμάς που δεν δεν μας φτάνουν τα λεφτά μας για διακοπές ή για πετρέλαιο θερμανσης? Και εμείς γκρινιάζουμε, αλλα δεν έχουμε την δυνατότητα να υπογράφουμε τις αυξήσεις που θέλουμε να πάρουμε.

Αφήστε τα μεγάλα brand names στα σουπερ-μαρκετ και αναζητήστε φτηνές ετικέτες από μικρούς παραγωγούς.

Θα κλείσω και θα παραθέσω αυτούσιο και το σχόλιο του Πέτρου Δημητρόπουλου από το δικό του blog, "τα έδρανα της βουλής" με το οποίο συμφωνώ απολύτως:
"Αγαπητέ philos,
Η συμμετοχή στα κοινά δεν βασίζεται κατ' ανάγκη στο "ξοδεύω τόσα προεκλογικά για να βγάλω τόσα+ μετεκλογικά".
Πολιτική σημαίνει συμμετοχή στα κοινά, και αποτελεί πεδίο κοινωνικών και ιδεολογικών αντιθέσεων. Δεν είναι σπορ (μόνο) για πλουσίους. Όποιος λοιπόν έχει το μεράκι, τη φιλοδοξία, την "υποχρέωση" κλπ θέτει υποψηφιότητα. Τα κόμματα όμως και τους βουλευτές αναδεικνύουμε εμείς, οι ψηφοφόροι. Και βλέπουμε σε μεγάλο βαθμό -κατά την προεκλογική περίοδο- τα πολυάριθμα εκλογικά κέντρα στο κέντρο της Αθήνας, τις μυριάδες προσκλήσεις για ποτό σε ακριβά νυχτερινά κέντρα, αλλά και τη συχνή παρουσία συγκεκριμένων υποψηφίων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Γιατί λοιπόν ψηφίζουμε αυτούς τους πολιτικούς;
Γνωρίζω αρκετούς άλλους, σε κάθε κόμμα, που αγωνίζονται για ιδέες και όχι για "διεκπεραιώσεις υποθέσεων". Πολιτικούς, που συνομιλούν με τους ψηφοφόρους τους σε σπίτια και πλατείες, και που φεύγουν από τη Βουλή με το ίδιο πουκάμισο αν όχι φτωχότεροι*.
Κι αν κανείς τους δεν μας κάνει, ο πολιτικός στίβος είναι ανοιχτός για -σχεδόν- όλους, είτε μέσα από υπάρχοντες σχηματισμούς είτε μέσα από νέες συλλογικές προσπάθειες. Κι αν αληθεύει η θεωρία περί τέλους της μεταπολίτευσης, τότε η ευκαιρία για ανάδειξη νέων πολιτικών μορφωμάτων είναι μεγάλη.

*Οι βουλευτές του ΚΚΕ αναδεικνύονται αποκλειστικά από το κόμμα τους και συνεισφέρουν μεγάλο μέρος της βουλευτικής αποζημίωσής τους σε αυτό."



Με αυτό το post ξεκίνησα και επίσημα την προεκλογική περίοδο!

Όχι φυσικά για τις εθνικές εκλογές, αλλά για τις εκλογές του ΤΕΕ στις 26.11.06, όπου και είμαι υποψήφιος!

Περισσότερα τις προσεχείς ημέρες!


Update 30.6.2008:

Στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία καταγράφονται οι μαρτυρίες δύο πρώην βουλευτών σχετικά με τα έξοδα μιας προεκλογικής εκστρατείας στην Α και Β Αθηνών:

Υποψηφιότητες με πολλά... μηδενικά!


3 σχόλια:

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

καλή δύναμη!

Ανώνυμος είπε...

palio to blog alla panta epikairo.
tin periptwsi tou "fund raising" gia tis dapanes twn proeklogikwn ekstrateiwn opws kanoun oi amerikanoi giati de ti skeftetai kaneis?
ti pio aplo apo to na dehesai dwrees gia na kaneis tin ekstrateia sou?giati na trwne ta lefta tou politi kai na min hrisimopoiisoun tis dwrees twn filwn-opadwn tous?
telika den einai kai toso ilithioi oi amerikanoi opws polloi nomizoun...

philos είπε...

Το κακό στην Ελλάδα είναι ότι μπορεί και μετά από 10 χρόνια το ποστ αυτό να παραμένει επίκαιρο...
Οι Αμερικάνοι σκέφτονται απλά και για αυτό σε πολλά θέματα έχουν βρει λύσεις.
Το θέμα είναι να ξέρεις τα πάντα για αυτόν που στηρίζεις. Από που βρίσκει χρήματα αλλά μέχρι και τα πιστεύω του για κάθε θέμα που σε αφορά.
Εδώ ακόμη ψηφίζουμε το κόμμα που μας μάθανε από μικρούς να πιστεύουμε!