11 Οκτ 2006

To Office φεύγει, το Google Docs έρχεται!

To Google Docs είναι εδώ. Free Word-like και Excel-like εφαρμογές για κάθε λογαριασμό στο Google (gmail).

Αν σκεφτεί κάποιος ότι το Google Calendar και το Gmail σε συνδυασμό είναι μια πολύ καλή εφαρμογή αντίστοιχη του Outlook, δεν μένει παρά να αναμένουμε και μια εφαρμογή PowerPoint-like για να ολοκληρωθεί η σουίτα!

Ένα από τα επαναστατικά στοιχεία που φέρνoυν οι καινούριες εφαρμογές, είναι η δυνατότητα να δουλεύονται τα ίδια αρχεία ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ από περισσότερους από έναν χρήστη! Και φυσικά μπορείς να ανεβασεις και να χρησιμοποιήσεις αρχεία που έχουν δημιουργηθεί σε MsOffice.

Λίγο που τα έχω χρησιμοποίησει και τα δύο, είναι ακόμη κάπως προτόγονα και απαιτούν αρκετές βελτιώσεις ακόμη για να χρησιμοποιηθούν από έμπειρους χρήστες, αλλά η αρχή έγινε. Όλα πλέον είναι θέμα χρόνου. Άσε που για απλούς χρήστες τα βρήκα μια χαρά και με πολύ απλουστευμένο Interface.

Ευελπιστώ σε έναν καλό ανταγωνισμό με την Microsoft, μπας και βελτιώσουν επιτέλους ουσιαστικά το Excel και το Word.

Αν και τελικά βλέπω μετα από μερικά χρόνια μόνο το Ελληνικο Δημόσιο να επιμένει με την Microsoft και τα ECDL!
Και αυτό για να μην πάει στράφι η συμφωνία της Κυβέρνησης με τον Bill Gates!

4 σχόλια:

Stelios Frang είπε...

Δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλες όμοιες εφαρμογές. Είναι μάλλον οι πρώτες από το μέλλον, οπότε θα συνδέεται ο υπολογιστής σου με υποτυπώδες λειτουργικό στο Internet κι εκεί θα κατεβάζεις όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι για τη δουλειά σου, μάλλον με χρονοχρέωση για την αξιοποίησή τους. Στον υπολογιστή σου αποθηκεύεις μόνο τα αρχεία που επεξεργάστηκες, άρα δεν θα χρειάζεσαι πια μεγάλους δίσκους... Με το google θα έχεις βέβαια και τον αποθηκευτικό χώρο στη διάθεσή σου, ήδη τώρα σου δίνει 2-3 GB.

Ένα προβληματάκι υπάρχει βέβαια με την ασφάλεια των αρχείων σου, φωτογραφιών κλπ. Κάποιος μπορεί να τα ψάχνει και να μαζεύει πληροφορίες, φωτογραφίες etc.

philos είπε...

Όπως και εγώ ενημερώθηκα από ένα άλλο blog, o ανταγωνιστής του Google Docs είναι το πολύ καλό Zoho.
Το οποίο διαθέτει και presentation εφαρμογή και web page creator! Και δέχεται και μετατρέπει αρχεία του Office. Αμέεε!

philos είπε...

Και ένα tip!
Με το google docs ή το zoho μπορείς να μετατρέπεις αρχεία Office σε pdf, άμεσα. Το αντίθετο όχι ακόμα, αλλά που θα πάει...
;))

lefteris είπε...

και να μη ξεχνάμε το Open Office, δώρο της Open Source κοινότητας...