25 Οκτ 2006

Poverty is a thief that robs children of their youth!


"It forces them to accept and face grim realities that normally confront adults, such as earning a livelihood to survive or finding shelter. Children are not supposed to carry such burdens which create lasting and often irreversible physical, emotional, and physiological damage. This is a common occurrence on the streets of Cambodia, where children can often be found peddling wares or begging to survive. These children are losing their childhood to the much more powerful forces of poverty. "
Paolo Ricones via Angkor Photography Festival

Την Κυριακή συνειδητοποίησα διαβάζοντας την Ελευθεροτυπία, ότι έχει καθιερωθεί η ημέρα ενάντια στην φτώχεια. Αυτή η μικρή φωτογραφία που βλέπετε παρακάτω, ήταν που πραγματικά με συγκλόνισε.




Προσπάθησα να την βρω σε μεγαλύτερο μέγεθος και βρέθηκα μπροστά σε χιλιάδες παρόμοιες φωτογραφίες. Από όλα τα μέρη του κόσμου. Από μικρά παιδιά μέχρι μεγάλους.
Μπορείς και να βιωσεις εικόνες φτώχειας, περπατώντας μέσα στα στενά του Ελαιώνα ή πίσω από το Γκάζι, μέχρι και σε κεντρικούς δρόμους μεγαλουπόλεων σαν την Νέα Υόρκη και το Παρίσι.
Συνήθως η φτώχεια έλκεται από τον πλούτο και το αντίθετο, πάνε μαζί σαν μαγνητικό δίπολο, και δημιουργούν έντονες αντιφατικές εικόνες, που όμως αν και αρκετά δυνατές στην αρχή, με το πέρασμα του χρόνου ξεθωριαζουν και μας αφήνουν αδιάφορους, αδρανείς και άπραγους.

Η Φτώχεια είναι πάντα εκεί έξω και κυριαρχεί στις ζωές εκατομμυρίων συνανθρώπων μας ανά τον κόσμο, για να μας θυμίζει ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας σαν κοινωνία.
Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη ως ανθρωπότητα, για να μπορέσουμε κάποτε να κοιμομαστε ήσυχοι, χωρίς να στοιχειώνεται το μυαλό μας από εικόνες παιδιών σαν τις παραπάνω.

Παιδιών που τους έκλεψαν την παιδική τους ηλικία, όπως πολύ σωστά είπε ο Paolo Picones.

Baseco by Paolo Picones


2 σχόλια:

Debby είπε...

Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα νομίζω...
Εχω την αίσθηση ότι η μόνη λύση είναι η αντισύλληψη. Ολα τα άλλα είναι για να ξεγελιόμαστε και να εφυσυχάζουμε τις συνειδήσεις μας.

philos είπε...

Άμεσα ότι και αν κάνουμε θα είναι ασπιρίνες σε ένα τεράστιο, μακροχρόνιο καρκίνωμα.
Η μόνη λύση είναι να τους προσφέρουμε παιδεία. Αφότου σταματήσουμε να τροφοδοτούμε με όπλα τους ηγέτες όλων αυτών των χωρών.