6 Ιουλ 2006

Ερμηνεία της λέξης Κάφκα!

Ομολογώ και γω τη λέξη αυτή την άκουσα πρώτη φορά πριν 2 χρόνια όταν σε ένα meeting στην εταιρεία, μπαίνει ένας συνάδερφος στην αίθουσα να ανακοινώσει στο αφεντικό ότι πάει Θεσσαλονίκη την επόμενη μέρα και να τον ρωτήσει αν τον χρειάζεται για κάτι επείγον.

Το αφεντικό ρωτάει όλο περιέργεια τον συνδαιτυμόνα του και πατρόνο του συγκεκριμένου συναδέλφου, τι δουλειά έχει να κάνει μεσοβδόμαδα Θεσσαλονίκη και παίρνει την αφοπλιστική απάντηση, ότι πάει να δει την κάφκα του!
Εδώ θα κάνω μια παρένθεση και θα πω ότι δουλεύω σε μια εταιρεία, όπου στις γιορτές και τα πανηγύρια, αντί για σουβλάκια και πίτσες, συχνά τρώμε χαλούμιν, σεφταλιάν και για γλυκό δάκτυλα!
Την απορία μου την έλυσε ο αφεντικός μου μετά την λήξη του meeting και την αποχώρηση των υπολοίπων. Κάφκα στα κυπριακά σημαίνει η ερωμένη, η γκόμενα!

Αυτάααα!
Έλα όμως που ετύχαινε ο συγκεκριμένος συνάδερφος να κάνει chat στο ICQ με μια κολλητή κολλητής μου πάνω στην Θεσσαλονίκη, η οποία παρεπιπτόντως παντρευόταν εκείνο το Σαββάτο!!! Κάτι ήξερα, ρώτησα, έμαθα και επιβεβαίωσα αυτό που ψιλιάστηκα...
Απλά μου έκατσε άσχημα για τον συνάδερφο το γεγονός ότι περίμενε εκείνο τον καιρό το δεύτερο παιδί του. Για την Θεσσαλονικιά φίλη μου μπορώ να πω ότι δεν μου έκανε εντύπωση γιατί είναι ένας πολύ περίεργος χαρακτήρας και απλά πιστεύω ότι ήθελε να κάνει ένα διαφορετικό Bachelor. Είναι τόσο αυθεντικό άτομο που δεν θα την παρεξηγούσα ποτέ.


Και τα χρόνια περνούν. Δυστυχώς μετακομίσαμε εδώ και λίγο καιρό σε νέα γραφεία και η μοίρα το έφερε να είμαστε πλέον στον ίδιο χώρο με τον εν λόγω συνάδερφο και να τον βλέπω όλη μέρα, να ακούω τα τηλέφωνα του, τις συνεχείς δικαιολογίες του όταν αργοπορεί ή δεν εμφανίζεται στην δουλειά. Το τελευταίο εξάμηνο μόνο πρέπει να έλειψε ίσα με κάνα 20ημερο λόγω ασθενειών δικών του ή της οικογενείας του. Και κάθε επόμενο πρωί, φοράει την ίδια μίζερη μουτσούνα και ξεφυσώντας μας αναλύει, χωρίς κανείς να ρωτήσει, το πόσο άτυχος είναι και τι δύσκολες στιγμές περνάει.

Μετά δεν μας ξαναμιλάει, απλά παίρνει τους φίλους και την μάμα του (σωστά τονισμένο) και συνεχίζει την κλάψα. Κάθεται πίσω από τον υπολογιστή του στις επόμενες 6 (και όχι 8) ώρες σηκώνεται μόνο στις 11 για νες, στις 2 για να ψήσει τόστ από το σπίτι και στις 3:20 πάλι για νες. Στις 4:29 φωνάζει ΤΑΝΤΑΧ και εξαφανίζεται.

Τις υπόλοιπες ώρες απλά δακτυλογραφεί. Όχι συνεχόμενα. Ανά διαστήματα. Και αθόρυβα. Ξεφυσώντας αραιά και που, αλλά πάντα επιδεικτικά. Ο ίδιος αρέσκεται να λέει ότι μοιάζει στον Νίκολας Καιητζ (μην ρωτήσει κανένας που το έμαθα). Φανταστείτε τον Καίητζ 20 kg πιο χοντρό και με μύτη σαν αυτές που φοράει ο νεκροθάφτης στα Λουκι Λουκ, ντυμένος με χιλιοφορεμένο τζινάκι και πουλοβεράκι, πουκαμισάκι το χειμώνα (αγορασμένα από Μαρινόπουλο) και μακό μπλουζάκια, ενίοτε και κάνα polo το καλοκαίρι.


Χθες φόρεσε τα καλά του. Ανοιχτό ώχρα παντελόνι και κίτρινο μακό με τσεπάκι! Καινούρια καφέ ζώνη και παπουτσάκι sebago made by Feidas.

Το περίμενα, απλά καθυστέρησε μια μέρα.

Γιατί την Δευτέρα εντελώς ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση μας φέρανε νέα γραμματέα. Ένα ωραίο, τσαχπίνικο κοριτσάκι με προκλητική ματιά και στήσιμο, από αυτά που δεν θα αδιαφορήσεις εύκολα στον δρόμο. Έχασα το μέτρημα. Πέρασε και τριάντα φορές από μπροστά μου όλη μέρα, για να πάει μέσα στις γραμματείς. Ξεφύσηξε πάνω από 100 φορές όλη μέρα και χάλασε και τον εκτυπωτή του με συνοπτικές διαδικασίες κλαίγοντας για την ατυχία του, γιατί θα κάνουν καιρό να τον φτιάξουν και θα πρέπει να πηγαίνει μέσα για εκτύπωση!
Τρέεεεεελλλλλλλαααα!

Κάλλιστα θα μπορούσα να γράψω και τρεις φορές περισσότερα για να τον σκιαγραφήσω καλύτερα. Υλικό υπάρχει. Ότι έκανε χθες, το έκανε και όλες τις προηγούμενες φορές τα 2-3 τελευταία χρόνια όταν ερχόντουσαν νέες γραμματείς ή κάποια κοπέλα για λίγες ημέρες και το έχουν προσέξει άπαντες εδώ μεσα.


Είναι ένας συνηθισμένος καταπιεσμένος άνδρας. Τώρα το από που έχει καταπιεστεί δεν νομίζω ότι χρειάζεται ανάλυση. Δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος. Εγώ πιστεύω από μόνος του καταπιέζεται. Επειδή ακολούθησε το κοινωνικά αποδεκτό και τώρα βράζει μέσα του. Επειδή τώρα θέλει να επιβεβαιωθεί, τώρα ειδικά που έχει και καλή δουλειά, λεφτά, καλό αμάξι κλπ κλπ.

Ακόμη και η ύπαρξη παιδιών δεν μπορεσε να του δώσει νέα κίνητρα και προοπτικές. Φαντασιώνεται μια άλλη ζωή από αυτή που ζει, και επαναστατεί τις λίγες ώρες που βρίσκεται στην δουλειά, επειδή θέλει να ελπίζει ότι θα βρει την κάφκα του.

Το γεγονός ότι κάθισα να σπαταλήσω το χρόνο μου και να γράψω όλα αυτά είναι γιατί τσαντίζομαι με αυτές τις εικόνες και βρίσκω μια μικρή εκτόνωση γράφοντας τα. Αν ήταν φίλος θα του τα έλεγα στα μούτρα όπως κάνω με όσους θεωρώ φίλους.

Πραγματικά με τσαντίζει το γεγονός ότι δεν συμπεριφέρεται ως άντρας. Βρίσκει δικαιολογίες για να σηκωθεί από το γραφείο του για να πάει να δει τον καινούριο "πειρασμό" που έχει στο μυαλό του, μιζεριάζει για να βρίσκει δικαιολογίες, δεν σέβεται τους συναδέρφους του και τέλος ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΣΑΝΤΙΖΕΙ που δεν βρίσκει την κάφκα του σαν άντρας, αλλά κρυμμένος πίσω από ταμπέλες, ψευδώνυμα και διαχωριστικά γραφείων.

Με τσαντίζει που δεν έκανε καμία επανάσταση στη ζωή του και ούτε που πρόκειται να κάνει, γιατί κατά βάθος είναι ένας συμβιβασμένος χέστης! Γιατί έχουμε πήξει τριγύρω μας από καταπιεσμένους και καταπιεσμένες που κρύβονται και δεν ξέρουν τι θέλουν. Που κοιτάνε τα πάντα πισω από κλειδαρότρυπα. Που σπαταλούν την θετική ενέργεια που υπάρχει γύρω μας, που δεν είναι δημιουργικοί, που δεν σου προκαλούν ενδιαφέρον, που δεν ζηλεύεις κάτι από την προσωπικότητά τους, που δεν προσφέρουν τίποτα γύρω τους.

ps. Σήμερα «φορέσαμε» παντελόνι μπλε υφασμάτινο και άλλη πιο έντονη κίτρινη μπλούζα. Και μετά κατακρίνω τις γυναίκες που φοράνε έντονο μακιγιάζ, κατακόκκινο κραγιόν στα χείλη και βάφουν πλατινέ τα μαλλιά τους. Μερικοί άντρες όταν «κράζουν» για σύντροφο ντύνονται καλύτερα???

Και σταμάτα ρε παιδί μου αυτό το ξεφύσημα.

Αν δεν ακούσετε νέα μου σύντομα, πάει, ..., θα έχω κάνει ποινικό!

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

pisteuw oti eisai poly tyxeros pou sinyparxeis me tetoia atoma gyro sou:
1on:mporeis na ta xrisimopoiisis os san stoxous gia roxeles anti gia ptielodoxeia (vlepis ta exoun katargisei)
2on:sou spene tin ania tou grafiou
3on:gnorizeis nea idei tou xomo kyprious gia mena to 95%+ einai entelos kopanoi!
4on:vriskes ena yperoxo arthro sto blogg sou!

silly redhead* είπε...

Έχω μια απορία...
Ψάχνει την κάφκα του όπως λες,
τη γυναίκα του πώς την αποκαλεί??

NinaC είπε...

Τς τς τς.... θα τον ματιάσεις τον άνθρωπο και θα ξεχάσει το password του ICQ!

:ppppp

Unknown είπε...

"..Γιατί έχουμε πήξει τριγύρω μας από καταπιεσμένους και καταπιεσμένες που κρύβονται και δεν ξέρουν τι θέλουν..."

Σωστόοοος.

Μια απορία: Γιατί δεν τον απολύουν από την εταιρεία;

philos είπε...

Απαντήσεις:
ανώνυμε, δεν τα ισοπεδώνω όλα, και μες την εταιρεία έχω και κόπανους και φίλους, και Έλληνες και Κυπρίους και άλλων εθνικοτήτων.
Αυτό που σε εκνευρίζει καμιά φορά με μερικούς Κύπριους είναι ότι κάποιοι από αυτούς νιώθουν την ανάγκη να εκδηλώσουν την ταυτότητά τους και την ιδιαιτερότητά τους, για να φοβίσουν τους υπολοίπους ή για να υπενθυμίσουν το στίγμα τους, μιας και τα τελευταία χρόνια έχουμε αυξηθεί πάρα πολύ οι Έλληνες και είμαστε πλειοψηφία. Αλλά υπάρχουν αρκετοί Ελληνες που μπορούν να σε εκνευρίσουν μακράν πιο πολύ...
"Μικρή μου ξανθιά", να σου πω ότι δεν έχω προσέξει ποτέ πως αποκαλεί την γυναίκα του, δεν θα σου πω ψέματα. Αδιάφορα σίγουρα.
Δεν ματιάζεται εύκολα αυτός "κούκλα" μου. Από βουντού και πάνω!
Φίλε Τόλη, εγω ως άκρως φιλελεύθερο ον, θεωρώ την απόλυση ως μια υγιή αντίδραση απομάκρυνσης των καρκινικών κυττάρων από ένα οργανισμό για να μην μολυθούν και τα υπόλοιπα υγιή κύτταρα.
Το θέμα ποιος θα κάνει την διάγνωση? Και εγώ δυστυχώς ακόμη δεν έχω τέτοιες αρμοδιότητες.

Τέλος ο συνάδερφος φαίνεται σιγά σιγά να απομακρύνεται από την μάχη της διεκδίκησης και να επανέρχεται στην συνηθισμένη του μίζερη καθημερινότητα.
Δεν άντεξε τον ανταγωνισμό...

Μαύρος Γάτος είπε...

Πω πω τι άθλιο υποκείμενο...

Αντί όμως να τα λες σε μας, δεν τα λες και στον ίδιο;

Μπορεί να κάνεις έναν εχθρό, αλλα΄μόνον έτσι θα ξεδώσεις πραγματικά. Ειλικρινά, εγώ δεν θα άντεχα πάνω από μια δυό μέρες στο ίδιο γραφείο με αυτόν τον γελοίο, έτσιπου μού τα περιγράφεις.

Σ;)

philos είπε...

Όταν κάποιος δεν με νοιάζει, δεν τον νιώθω δίπλα μου, δεν του μιλάω καν. Το έγραψα και κάπως εκτονώθηκα γιατί αλλιώς θα έλεγα τίποτε πιο βαρύ.
Τέλος πάντων πήγαμε διακοπές εναλλάξ οπότε κάπως ηρέμησε τοο κλίμα και η κατάσταση. Η γραμματέας μας έχει βρει άλλα λιγούρια από άλλα τμήματα να την περιτριγυρίζουν!!!