18 Απρ 2006

Ο 'Ελληνας είναι ζώο μιμητικό (και άρα ευφυές?)!

Η φράση μην πιθηκίζεις είναι χαρακτηριστική και σημαίνει, να μην μιμείσαι τους άλλους, έχοντας την λογική ότι η μίμηση είναι μια χαζή πράξη. Βέβαια από τότε επιστημονικές έρευνες (και ο Μητσικώστας προσθέτω εγώ), απέδειξαν ότι η μίμηση είναι πράξη ευφυΐας (προς το παρόν έχω βρει μόνο αυτά τα δύο links-ένα στα ελληνικά, αν και θυμάμαι ότι το είχα διαβάσει κάπου στο in.gr, και το πρωτότυπο στα αγγλικά).
Έτσι οι παπαγάλοι και τα δελφίνια που μπορούν και μιμούνται τους ανθρώπινους και άλλους ήχους θεωρούνται πιο έξυπνα από τα "ξαδερφάκια" μας τα πιθηκάκια!

Κάπως έτσι λοιπόν, οι μονίμως πιο έξυπνοι από τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας στον πλανήτη - και όχι μόνο!!!-, Έλληνες αντί να στρώσουμε κάτω τους κ... μας και να βρούμε μια σειρά από μέτρα που πρέπει να λάβουμε για να γίνουμε πλουσιότεροι, να μειώσουμε τα χρέη μας, να αυξήσουμε τις κοινωνικές μας παροχές, να έχουμε υγεία ή τέλος πάντων ότι άλλο αποφασίσουμε ότι θέλουμε, καθόμαστε και μιμούμαστε κάποια από τα χαρακτηριστικά των μοντέλων (νέος δόκιμος όρος, λες και είχαν κάτσει οι Ιρλανδοί ή οι Σουηδοί και γράψανε κανα μανιφέστο που να περιγράφει αυτό που λέμε εμείς μοντέλο τους) που ακολουθούν οι υπόλοιπες κυβερνήσεις - αν ακολουθούν.


Εμείς εδώ προσπαθούμε να βρούμε ποια μάσκα θα φορέσουμε, για να καλύψουμε την ανικανότητα μας χρόνια τώρα να νοικοκυρέψουμε την χώρα μας. Την ιρλανδική (υπέρ και κατά), την Σουηδική, την Ολλανδική, την αγγλοσαξωνική ή την Ιταλική?
Σε κάθε εφημερίδα, ο κάθε αναλυτής υπερασπίζεται το δικό του μοντέλο και το μοντέλο που έχει υιοθετήσει το κόμμα που προασπίζεται. Αλλά και τα blog (βλέπε comments) έχουν επιδοθεί σε ένα ατελείωτο debate μεταξύ των υποστηρικτών των διαφόρων μοντέλων ή μη. Μας αρέσει η μεταποίηση (με την έννοια της μεταπώλησης) σε αυτή τη χώρα και ποτέ η νέα παραγωγή. Για να παράγουμε οι Έλληνες πρέπει να μεταναστεύσουμε.
Τόσο δύσκολο είναι να βγει κάποιος και να καταστρώσει ένα δικό του μοντέλο. Τόσο έχουν στερέψει από ιδέες όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά αυτού του τόπου. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, σχολιαστές χαλάνε τόνους μελάνι και φαιάς ουσίας, μόνο και μόνο για να υπερασπισθούν το μοντέλο τους, ακολουθώντας την τρέχουσα επικαιρότητα και χωρίς να σωπάσουν για μερικές μέρες και να σκεφθούν πρώτα.
Τα γραπτά μένουν και μάλιστα πλέον είναι πολύ εύκολο να τα ανακαλύψεις στο ιντερνετ όσα χρόνια και αν περάσουν. Γιατί τόση φλυαρία και καθόλου δράση? Μόνο και να διαβάσεις όλα αυτά τα άρθρα και τις απόψεις, έχεις χάσει κάθε ενέργεια που σου έχει απομείνει για να δημιουργήσεις. Πόσο μάλλον να τα γράψεις...

Εγώ από όλο αυτό το πανηγύρι των μοντέλων κρατώ την φράση κινέζου κομμουνιστή ηγέτη Ντενγκ Χσιάο Πινγκ από το κείμενο του Μαρίνου:
«Ασπρη γάτα, μαύρη γάτα, μου είναι αδιάφορο. Αρκεί να πιάνει ποντίκια»

Και όπως πολύ σοφά διδάσκει με το έργο του ο αγαπητός μας Μητσικώστας, για να μιμηθείς τους άλλους, δεν αρκεί να αλλάξεις τον τόνο και την προφορά της φωνής τους. Είναι ένα θέμα γενικότερου στησίματος, να μιμηθείς μέχρι και τα τυχόν τικ που μπορεί να έχει κάποιος (γουτου γουτου).
Εμείς λοιπόν τι άλλο θέλουμε να μιμηθούμε από τους Ιρλανδούς και τους Σουηδούς? Τον αλκοολισμό των πρώτων (δεν βάζω link, απλά καταθέτω την δική μου προσωπική μαρτυρία) ή την μελαγχολία των δεύτερων που τους οδηγεί σε αυτοκτονίες? (Είδατε τι θέση έχει η Ελλαδάρα μας, ο - ε - ο? Είναι πρώτη και με διαφορά, ή σε ποσοστό έχει μόλις το 20% του ευρωπαϊκού μέσου όρου ή αλλιώς έχει ποσοστό χαμηλότερο κατά 5 φορές από το μ.ο. και σχεδόν 6 φορές κάτω από το Σουηδικό μ.ο.)

Στο τέλος είμαι σίγουρος ότι το Ελληνικό Μοντέλο θα ακολουθήσουν όλοι οι Ευρωπαίοι, Ιρλανδοί και Σουηδοί. Και για του λόγου το αληθές, να τι αλίευσα ψάχνοντας για τις τάσεις αυτοκτονίας των συμπαθητικών κατά τα άλλα Σουηδών, από Σουηδικό site που προσπαθεί να διερευνήσει μύθους και αλήθειες για τους Σουηδούς:
"Also, the sociable café life of the European continent was nowhere to be found in Sweden. Although matters are now improving rapidly in this respect, the ability to engage in conversation with strangers has long been unusual among Swedes.
.....
The kind of café culture found in continental Europe is becoming increasingly popular in Sweden"

Χαλλλλαρράαααααα.
Να το Ελληνικό μοντέλο που είναι ήδη σε εφαρμογή. Απλά οι κομπλεξικοί βόρειοι γείτονες μας ντρέπονται να το κατονομάσουν και να βγουν δημόσια και να το ευαγγελιστούν ως σωτηρία για τις χώρες τους.

:-))

Δεν υπάρχουν σχόλια: