3 Σεπ 2007

Επηρεάζει η απαγόρευση των δημοσκοπήσεων?

Εμείς οι απλοί, κοινοί θνητοί, δεν παίρνουμε στα χέρια μας γκάλοπ. Απαγορεύεται η δημοσιοποιηση τους.

Δεν απαγορεύεται η διεξαγωγή τους!
Μόνο η δημοσιοποίηση τους!
Πρώτη φορά βλέπω να μην απαγορεύεται η παραγωγή ενός προιόντος, παρά μόνο η δημόσια χρήση του!
Το επιχείρημα του νομοθέτη στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η εν λόγω απαγόρευση επιβάλλεται προκειμένου να μην επηρρεαστούν οι ψηφοφόροι.

Τα κόμματα όμως γνωρίζουν... Και οι εφημερίδες που τα στηρίζουν γνωρίζουν...
Και επηρρεάζουν...

Διαβάζoντας χθες την Καθημερινή παρατηρώ ότι παραμονές εκλογών η φιλοκυβερνητική εφημερίδα και γνωστή για τις φιλελεύθερες θέσεις, ανακαλύπτει μέσα από ένα άρθρο της GUARDIAN πως "Ο φιλελευθερισμός αμφισβητείται διεθνώς" και ότι "Οι εμφανείς αδυναμίες του, ακόμη και στις ΗΠΑ, ωθούν συντηρητικούς Ευρωπαίους ηγέτες σε υιοθέτηση κανόνων κρατικού παρεμβατισμού".

Πως τα αποδεικνύει όλα τα παραπάνω δεινά του φιλελευθερισμου ο αρθρογράφος της Guardian? Απλά παραθέτωντας θεωρίες συνωμοσίας και δαιμονοποιώντας τον φιλελευθερισμό σαν ορολογία.

Διαβάστε και κρίνετε μόνοι σας:

"Για πρώτη φορά το χρέος των καταναλωτών στη Βρετανία υπερβαίνει το ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Σύμφωνα με δημοσιογραφικά στοιχεία χρωστούμε πάνω από 1,35 τρισ. στερλίνες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι 77.000 γέφυρες είναι εξίσου επικίνδυνες με αυτήν που κατέρρευσε στον Μισισιπή. Δύο χρόνια μετά τον τυφώνα Κατρίνα, 120.000 άνθρωποι από τη Νέα Ορλεάνη εξακολουθούν να ζουν σε τροχόσπιτα και λυόμενα. Παρά τις οξείες κλιματικές αλλαγές, οι κυβερνήσεις αρνούνται να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Διατρέχουμε τον κίνδυνο να δημουργήσουμε τις πιο άνισες κοινωνίες από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα προβλήματα αυτά μοιάζουν ασύνδετα, όμως έχουν κάτι κοινό. Εκπορεύονται σε μεγάλο βαθμό από μια συνάντηση που έγινε πριν από 60 χρόνια σ’ ένα θέρετρο στην Ελβετία. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης ετέθησαν τα θεμέλια μιας πολιτικής φιλοσοφίας η οποία ευθύνεται για τις περισσότερες σημερινές κρίσεις."

.....

"Το πρώτο μεγάλο πλεονέκτημα των νεοφιλελεύθερων, είναι ότι είχαν αστείρευτες πηγές χρημάτων. Οι Αμερικανοί ολιγάρχες και τα ιδρύματά τους έδωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να δημουργήσουν think tanks, για να ιδρύσουν σχολές διοίκησης επιχειρήσεων και για να μετατρέψουν τις οικονομικές σχολές των πανεπιστημίων σε προπύργια της νεοφιλελεύθερης σκέψης. Τα ιδρύματα Heritage Hoover, το American Entrpeprise Institute και πολλά άλλα στις ΗΠΑ, τα αντίστοιχα Institute Of Εconomic Affairs, Centre for Policy Studies, Adam Smith Institute, στη Βρετανία, ιδρύθηκαν για να προωθήσουν τη συγκεκριμένη θεωρία. Στόχος τους ήταν να αναπτυξουν ιδέες και γλώσσα με τις οποίες θα κάλυπταν τον πραγματικό σκοπό του νεοφιλευθερισμού –την παράδοση της εξουσίας στην ελίτ– προβάλλοντάς τον ως πρόταση για τη βελτίωση της ανθρωπότητας"

.......

και καταλήγει:

"Αν δεν ελεγχθεί, ο νεοφιλελευθερισμός θα λειτουργήσει ως καταλύτης για μελλοντικές κρίσεις, οι οποίες μπορούν να λυθούν μόνο με μεγαλύτερο παρεμβατισμό απο πλευράς του κράτους."

Αν όλα τα παραπάνω τα διάβαζα σε κάποια κομμουνιστική επιθεώρηση ή σε κάποια έντυπο εθνοσοσιαλιστικού κινήματος τύπου ΛΑΟΣ, δεν θα το έκανα θέμα. (1)

Δεν διάβασα ούτε ένα επιχείρημα πως επηρρεασε ο φιλελευθερισμός την πτώση της γέφυρας στο Μισισσιπή .... Εκτός και αν στην αντοχή υλικών και την Στατική που διδάχτηκα στο Πολυτεχνείο έχασα κάνα κεφάλαιο...

Το άρθρο πιάνει ολόκληρη σελίδα στο βασικό φύλλο της εφημερίδας, που όσο γρήγορα και να την ξεφυλίσεις θα το προσέξεις... Ο τίτλος και μόνο αρκεί να μείνει στο υποσυνείδητο του αναγνώστη.

Σε άλλη σελίδα ο Κώσταντίνος Ζούλας ανακαλύπτει τον "ρόλο των «μικρών» και η μη αυτοδυναμία". Μας αποκαλύπτει λοιπόν ο δημοσιογράφος ότι:

"Μπορεί να ακούγεται εξωπραγματικό, αλλά με το νέο εκλογικό σύστημα υπάρχει και η περίπτωση η αυτοδυναμία να κριθεί τελικώς από τις επιδόσεις του κ. Δημοσθένη Βεργή, του κ. Βασιλείου Λεβέντη, της Ενωτικής Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς ή ακόμη και της «Οργής Λαού», όπως ονομάζεται ένα από νεότερα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο μας. Η προλογική παρατήρηση δεν ενέχει τον χαρακτήρα της ειρωνείας. Αποβλέπει μόνον να καταδείξει μια τραγελαφική πλευρά του νέου εκλογικού νόμου, ο οποίος συναρτά απολύτως τον πήχυ για την πολυπόθητη αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, με το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα λεγόμενα πολύ μικρά κόμματα, αυτά δηλαδή που θα μείνουν εκτός Βουλής."

(πουθενα λόγος για φιλελεύθερο κόμμα, αντίθετα χαρακτηρίζεται ως τραγελαφικότητα να μπουνε μικρά κόμματα στην Βουλή και μάλιστα μας σημειώνει ότι δεν ενέχει χαρακτήρα ειρωνείας η συγκεκριμένη παρατήρηση!!!)

"Οσο μεγαλύτερο, μάλιστα, είναι το ποσοστό που θα εξασφαλίσουν οι μικροί (Ενωση Κεντρώων, Οικολόγοι, ΜΛ ΚΚΕ κ.λπ.) τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να κερδίσει την αυτοδυναμία." (ξανα πουθενα η ΦΣ στην πάλαι ποτέ φιλελεύθερη Καθημερινή)

"Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι εκλογολόγοι σε περίπτωση πεντακομματικής Βουλής προσδιορίζουν τον πήχυ της αυτοδυναμίας περίπου στο 42%, δεδομένου ότι δεν προβλέπουν το συνολικό ποσοστό των μικρότερων κομμάτων να υπερβεί –κατά πολύ τουλάχιστον– το 2%." (Προσέχτε αναγνώστες μου, γιατί αν δεν πιάσει το 42% ο Καραμανλής θα υπάρχει πρόβλημα!)



Θα ήθελα πολύ να πιστεψω ότι η Φιλελεύθερη Συμμαχία αποτελεί κίνδυνο για την αυτοδυναμία της σημερινής κυβέρνησης και την έχει οδηγήσει σε πλήρη αποκήρυξη κάθε παρελθοντικής - έστω και πλατωνικής - σχέσης της με φιλελεύθερες ιδέες.

Θα ήθελα πολύ να πιστέψω ότι τα γκάλοπ δείχνουν ότι η ΝΔ απειλείται από ένα αυξημένο ρεύμα φιλελευθέρων πολιτών.

Δυστυχώς όμως τείνω να πιστέψω ότι η ΝΔ προλειαίνει το έδαφος για μια μετεκλογική της συνεργασία με το ΛΑΟΣ, ένα κόμμα που προ πολλού έχει αποκηρύξει κάθε φιλελεύθερη ιδέα και κάθε ανοίγματος στην Κοινωνία όπως διακηρύσσει η Φιλελεύθερη Συμμαχία. Θλίβομαι που η Καθημερινή βοηθάει με κάποια λίγα προς το παρόν κείμενα της προς αυτό τον στόχο.

Αλλά αυτό πάλι μου δίνει και ισχυρότερο κίνητρο να συνεχίσω να παλεύω για αυτά που πίστευα πάντα και συνεχίζω να πιστεύω.

Κατ' αρχάς για μια κοινωνία ανοιχτή σε όλους.


PS.

Ο τίτλος του ποστ θα μπορούσε να είναι:

"Κακό πράγμα ο φιλελευθερισμός, εεε? "

Ετσι είναι αν έτσι θέλετε να πιστεύετε.... Και είμαι σίγουρος τώρα ότι πολλοί από τους αναγνώστες μου τώρα που το διαβάζετε θα συμφωνήσετε με αυτό τον τίτλο!

Αν όμως χωρίς προκαταλήψεις, είστε διατεθειμένοι να διαβάσετε και να μάθετε σε τι πιστεύουν οι Φιλελεύθεροι Σύμμαχοι, τότε ανατρέξτε στην διακήρυξη και το πρόγραμμά μας και αν σας εκφράζουν αυτά που θα διαβάσετε έστω και σε κάτι παραπάνω από τα προγραμματα και τις διακηρύξεις των υπολοίπων κομματων, κανετε την σωστή κίνηση.

Αλλάξτε συνήθειες και ψηφίστε για πρώτη φορά ένα ουσιαστικά φιλελεύθερο κόμμα για την Βουλή.

Εσείς θα κερδίσετε και όχι οι νυν πλούσιοι!


(1) Θυμηθείτε τι έλεγε ο Adam Smith, στον Πλούτο των Εθνών:

The price of monopoly is upon every occasion the highest which can be got.

Monopoly...is a great enemy to good management.

Έχει αποδειχθεί ότι ο κρατικός παρεμβατισμός μόνο μονοπώλεια δημιουργεί. Και κάνει τους πλουσιους ... πλουσιότερους ενάντια στα δικά μας συμφέροντα!

14 σχόλια:

arammos είπε...

Καλά μπορώ να διαφωνώ επι ώρες με αυτά που γράφει το site των φιλελεύθερων αλλά δεν θα έχει νόημα. Οι επισημάνσεις σου στο post σου είναι καλές (αν και η ώρα δεν μου επιτρέπει να διαβάσω τους συνδέσμους που δίνεις.)

Το μόνο που έχω να πω και το έχω ξαναπεί είναι ότι όλες οι πολιτικές ιδεολογίες έχουν ένα κοινό στόχο την ευημερία των πολιτών. Η διαφορά τους είναι στο μονοπάτι που θα ακολουθήσει η καθεμία για να φτάσει σε αυτόν το στόχο. Το κάθε μονοπάτι έχει και τις θυσίες του.

philos είπε...

arammos, Νόημα έχει να διαφωνουμε... χρόνο δεν έχουμε!
Διαφωνώ με τον ορισμό "θυσίες". Με σωστη προετοιμασία και πληρη μελέτη καθε παραμετρου δεν χρειαζεται να θυσιαστεί κανένας και καμία πτυχή του πολιτισμου μας.

philos είπε...

michalis, ίσε ο ωρεισμός του σπαμ!

Moloch είπε...

Και εγώ ομολογουμένως περίμενα λίγο περισσότερα όταν άκουσα για τη φιλελεύθερη συμμαχία. Ενώ γενικά τα λένε καλά τα παιδιά, διαφωνώ με τα μη κρατικά πανεπιστήμια ΑΝ δεν υπάρχει σαφής προσδιορισμός κανόνων για την εισαγωγή σε αυτά (όχι έχω λεφτά-->παίρνω πτυχίο). Επίσης, η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ είναι για μένα η εύκολη λύση... Εξυγείανση των ΔΕΚΟ θα ήταν καλύτερηα...

philos είπε...

moloch, και γω το ίδιο περίμενα! Περισσότερα!
;D
Αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό μόνο εαν το κόμμα συγκροτείτο από επαγγελματίες πολιτικους ή αν είχε πόρους από το κράτος ή τους λοιπούς γνωστους-αγνώστους χρηματοδότες!
Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι ένα μεγάλο θέμα, που δεν έχει εξαντληθεί σε άπειρα ποστς και μπλογκς και γενικότερα συζητήσεις.
Το θέμα είναι ότι και να γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια μπορεί να είναι και χειρότερα των δημοσίων, αλλά μπορεί να είναι και καλύτερα.
Και πολύ σωστά εκεί και μόνο εκεί πρέπει να επεμβαίνει το κράτος και να προσδιορίζει αυστηρά κριτήρια και το σημαντικότερο... να τα τηρεί για όλους.
Πως δεχόμαστε ιδιωτικά λύκεια και δημοτικά και δεν δεχόμαστε πανεπιστήμια. Και το κυριότερο πως δεχόμαστε τα διάφορα ΙΕΚ που συνεργάζονται με αμφιβόλου ποιότητας ξένα πανεπιστήμια και μοιράζουν τίτλους?
Γιατί ακριβώς όλοι οι περισσότεροι εκμεταλλεύονται το κενό μεταξύ ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας και δρουνε ανεξέλεγκτα.
Σαφέστατα και διαφωνώ με ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο του στυλ έχω λεφτα - παίρνω πτυχίο, αν και ξερω περιπτώσεις ανθρώπων που όσα λεφτα και αν είχαν ούτε αυτό το ρημάδι δεν πήρανε...

Από την άλλη το πτυχίο εδώ στην Ελλάδα το έχουμε μόνο για να μας ανοίξει πόρτες στο Δημόσιο.

Εγώ 10 χρόνια δουλεύω και ένας άνθρωπος στον ιδιωτικό τομέα, δεν μου ζήτησε το πτυχίο, ούτε με ρώτησε πράγματα πάνω σε αυτό.
Κοιταξαν τα υπολοιπα εφόδια μου, το βιογραφικό μου, την εμπειρία μου.

Αν ήταν εύκολη λύση η ιδιωτικοποίηση θα είχαν ιδιωτικοποιηθεί τα πάντα από την πρώτη χρονιά.
Δυστυχώς υπάρχει σειρά προβλημάτων.
Εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπαλληλοι που φοβούνται ότι θα εκπέψουν των δικαιωμάτων τους και των επιπρόσθετων επιδομάτων τους. Και οι ίδιοι οι πολιτικοι έχουν μεγαλύτερο συμφέρον να διατηρηθεί η υπάρχουσα κατασταση.

Κανείς δεν αντιδράει όταν αυξάνει η τιμή των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.
Αλλά αν ξέρατε πόσα λεφτα στο χέρι παίρνουν και πόσα άλλα δικαιώματα έχουν, τα οποία τα διατηρουν γιατί πολύ απλά τα πληρώνουμε όλοι εμείς με τις διάφορες αυξήσεις.
Δες με την κινητή τηλεφωνία.
Εξ'αρχής ιδιωτικοποιηθηκε και ανεπτύχθη ανταγωνισμός και με τον καιρό οι τιμές πεσανε αν και χρειαστηκε και πολύ καλά έκανε η ΕΕ να πιέσει για να μην αναπτυχθουν ολιγοπωλειακες συνθήκες. Αν ήταν τώρα μόνο η COSMOTE στο παιχνίδι ίδιες τιμες θα είχαμε?
Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να πρέπει να διατηρουμε ένα σύστημα τόσο άδικο όσο οι προσλήψεις στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, που αποκλείει όσους δεν έχουν μπαρμπα στην Κορώνη και που με λιγότερη δουλεια βγάζουν περισσότερα λεφτά απο τον ιδιωτικό τομέα, δεν έχουν άγχος απόλυσης ανεξάρτητα των υπηρεσιών που προσφέρουν και όλα αυτά εις βάρος εκατομυρίων Ελλήνων φορολογουμένων που συνεισφέρουν για την διατήρηση αυτών των προνομίων, χωρίς να λαμβάνουν τις πρέπουσες υπηρεσίες.
Και να εξυγειανθουν οι ΔΕΚΟ, θα πρέπει παράλληλα να αφεθουν να λειτουργήσουν ιδιωτικές επιχειρήσεις για να αναπτυχθεί ανταγωνισμός όπου αυτό είναι εφικτό προς όφελος του καταναλωτή και του Έλληνα φορολογουμενου.

Παρόλα αυτά όσο μιλάμε, το κράτος συνεχίζει και γιγαντώνεται και μαζί του και το Δημόσιο χρέος, το οποίο καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς για γενεες πολλές ακόμη.

Να πω ένα τελευταίο παράδειγμα...
Ποια ιδιωτική επιχείρηση θα πλήρωνε 1 δις ευρώ για να αγοράσει το Γερμανό? Δλδ 500 μαγαζάκια, που για να ανοιξει το καθένα θέλουν από 100 εως 500.000 ευρώ το πολύ το καθένα...
Με 1 δις ευρω ο ΟΤΕ θα μπορουσε να φτιάξει ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο σε όλη την Ελλάδα και να αυξήσει πολλαπλάσια τα έσοδα του.
Όσο οι μανατζερς στις ΔΕΚΟ διορίζονται από το κράτος και το όλο κυβερνητικό σύστημα που εναλλασεται στην εξουσία, δεν υπάρχει σωτηρία...

bbchris είπε...

Κατ' αρχήν αν νομίζεις ότι με τα διάφορα gadgets που έχεις γεμίσει το blog σου [ως κλασσικός γκαντζετάκιας] και κάνει μια ώρα να κατέβει, θα με κάνεις να σταματήσω να σε διαβάζω, σου δηλώνω ότι πλανάσαι πλάνην οικτράν!!!
Τέλος παρένθεσης.

Στην στατική ο φιλελευθερισμός σίγουρα δεν έχει ευθύνη καθότι γέφυρες που σχεδιάστηκαν να αντέχουν ένα συγκεκριμένο φόρτο κυκλοφορίας δέχονται πλέον τον τριπλάσιο ίσως περισσότερο αρά λογικά δεν αντέχουν.
Αλλά στην καταστροφή της Ν. Ορλεάνης και στα δανεικά των νοικοκυριών έχει και ίσως μας δείχνει το μέλλον που μας επιφυλάσει.
Ανεξάρτητα με τις διαφωνίες που έχω εγώ με τον φιλελευθερισμό και που μπορεί να έχω και άδικο, υπάρχει πολύ σοβαρότερο θέμα [κατ' εμέ πάντα] με τα ποσοστά του ΛΑΟΣ και την Φ.Σ. από τις έρευνες, που τις θεωρώ στημένες. Γιατί έχω την αίσθηση ότι βάζουμε τις τραγουδιάρες πάνω απ' τους απόφοιτους πανεπιστημίου...

philos είπε...

Chris έχεις δίκιο, πρέπει να αραιώσω λίγο την κατάσταση εδώ μέσα...
Επειδη ξέρω πολύ καλά απο γιοφύρια και άλλα συναφή, τα προβλήματα μπορεί να είναι πολλά. Ειδικά οι γέφυρες σχεδιαζονται να αντέχουν πολλαπλάσια φορτία απο αυτά που θα δεχθουν... αλλά έχουν και όριο ζωής και θέλουν συνεχή συντήρηση.
Αν εκεί το κράτος δεν έχει καλους μηχανισμους ελέγχου τότε υπάρχει πρόβλημα.
Και αυτο μπορεί να συμβει σε κάθε χώρα ανεξαρτήτως πολιτικου συστήματος.
Είναι υποχρέωση όλων των μηχανικών μηδενός εξαιρουμένου να φτιάχνει το εργο σύμφωνα με τις προδιαγραφές και να το ελεγχει κατόπιν σχολαστικά και συχνά.
Μία γενικότερα ανίκανη κυβέρνηση σαν αυτή του Μπους η θέση μου είναι ότι δεν πρέπει να ταυτίζεται με τον φιλελευθερισμό παγκοσμίως.
Ο φιλελευθερισμός μιλάει για αυστηρά συστηματα ελέγχου σε κάθε δραστηριότητα. όταν όμως αυτα υπολειτουργουν φταίει το κράτος και θα πρέπει να τιμωρουνται αυστηρά ολοι οι υπευθυνοι!

Στο τελευταίο που λες για τις τραγουδιάρες, δεν νομίζω ότι μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο.

Έτσι όπως το πανε θα δουμε και τον ΒΑΣ ΒΑΣ Ο Παρασκευάς σε καμια Ευρωβουλή!
Εσύ αγόρι μου χάθηκε να παίζεις μουσική σε κανα σκυλάδικο Γ' να είσαι τώρα πρώτη μουρη σε κανα ψηφοδέλτιο?
Τι τα θες αυτα τα blues που πουλάνε την ψυχή τους στο διάβολο?
;D

Ανώνυμος είπε...

Αχ αστέρι μου...τι μου λες τωρα; κωλυομαι γενικώς. θα σου στειλω μειλ για να δεις τί εννοω.. Πέφτεις εξω, πεφτεις έξω
ριτς

philos είπε...

Μακάρι να πέφτω έξω...
Αλλά ξέρεις ως μηχανικός που είμαι έχω μάθει να κρίνω το τελικό αποτέλεσμα.
Καλές οι προθέσεις, αλλα η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να φαίνεται και τίμια!
Εσύ προσωπικά και είσαι και φαίνεσαι τίμια Ριτς, και όταν με το καλό ξεμπερδέψουμε με αυτή την προεκλογική περίοδο, μακάρι να τα πουμε καλύτερα.
Δεν θα έχουμε και πολύ χρόνο... θα πλησιάζει η επομενη προεκλογική περίοδος!

arammos είπε...

Για κάποιο λόγο δεν αποθήκευσε εψές το comment μου philos. Οπότε θα το ξαναγράψω...

Το πρώτο που επιλέγεις να θυσιάσεις είναι την συλλογικότητα ή την ατομικότητα philos

philos είπε...

arammos, το είχα δει το σχόλιο σου, αλλά στο αρχειακό μου blog στο wordpress.

Δεν θυσιάζεις. Περιορίζεις και τα δύο στο βαθμό που χρειάζεται για να μπορέσουν να δουλέψουν στην βέλτιστη καμπύλη απόδοσης.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ philos το τελευταίο που είπες είναι τελείως άκυρο από οικονομικής άποψης,και ο φιλελευθερισμός παράγει μονοπώλια,
και μάλιστα χειρότερα από εκείνα του κομμουνισμού. Δεν υπάρχει τίποτα στο νεοφιλελευθερισμό που να διασφαλίζει τον Τέλειο Ανταγωνισμό, που σημαίνει μηδενικά κέρδη για τις επιχειρήσεις και μέγιστο πλεόνασμα για τον καταναλωτή και την κοινωνία.

Η διαφορά είναι το ποιος κατέχει το μονοπώλιο. Το Μονοπώλιο είναι κακό όταν τα κέρδη του τα καρπώνονται λίγοι, και όχι ολόκληρη η κοινωνία. Πράγμα που συμβαίνει στον φιλελευθερισμό. Αν περιμένεις το αόρατο χέρι της αγοράς σώθηκες. Ακόμα το ψάχνουν!!!

philos είπε...

Ο φιλελευθερισμός δεν παράγει μονοπώλια. Κάθε σύστημα που παράγει μονοπώλια, απλά δεν είναι φιλελεύθερο ασχέτως αν το επικαλούνται οι κυβερνώντες.
Το μονοπώλειο είναι ενάντια στα συμφέροντα του πολίτη.
Το θέμα είναι να υπάρχουν αυστηροι κανόνες οι οποίοι να τηρούνται.

Δεν καταλαβαίνω τι κέρδος αποκομίζω εγώ από μία δημόσια ΕΡΤ ή μία δημόσια Ολυμπιακή ή μία δημόσια ΔΕΗ την οποία και πληρώνω ένα σωρό λεφτά μέσω των τιμολογίων που ορίζει το κράτος.
Και κέρδη να έχουν, εγώ τι κερδίζω που πληρώνω όλους αυτους πολύ περισσότερα λεφτά από ότι αν υπήρχε ένα υγιές ανταγωνιστικό σύστημα.
Γιατί τόσα χρόνια πλήρωνα χρυσάφι τον ΟΤΕ, και τώρα πληρώνω τα μισά λεφτά για πολύ καλύτερες υπηρεσίες τον ΟΤΕ ή άλλους?
Αν δουλευα στον ΟΤΕ κάτι θα κέρδιζα, αλλά βλέπεις έφυγα νωρίς από τις τοπικές επιτροπές των κομμάτων και δεν θα μπορούσα με τίποτα να προσληφθώ ξέρεις...

philos είπε...

Ξέχασα να σε ευχαριστήσω για το σχόλιο σου red garland.
Πάντα ευπρόσδεκτα όσο και αν διαφωνούμε!